Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gradonačelnik kuću iznajmljivao radnicima

Povjerenstvo traži da se Tomislav Paunović pismeno očituje tvrdeći da postoji mogućnost da je on javnu dužnost koristio za osobni probitak
18. travnja 2016. u 20:00 6 komentara 1480 prikaza
06.10.2014., Hrvatska Kostajnica - Nakon konferencije za medije u uredu kostajnickog gradonacelnika Tomislava Paunovica ravnatelj Zupanijske uprave za ceste Zeljko Marjanovic i prof. Franjo Veric sa suradnicima obisli su kliziste na zupanijskoj cesti u Ut
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Protiv Tomislava Paunovića, gradonačelnika Hrvatske Kostajnice, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak zbog moguće povrede Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Potpisivao naloge za isplatu

Naime, gradonačelnik Paunović iznajmio je svoju kuću tvrtki Velkom, koja je izvodila radove na sanaciji gradskog odlagališta otpada “Rosulje”. Pritom je, ističe se u odluci Povjerenstva, utržio 7 tisuća kuna od 6. studenog 2014. do kraja te godine. No kuću je, doznajemo, iznajmljivao i prije i poslije.

Radovi na sanaciji Rosulja počeli su još 2010. Izvodi ih tvrtka Velkom koja je posao dobila na javnom natječaju. S početnih 11,5 milijuna kuna troškovi su narasli na više od 15 milijuna, a plan je bio da Fond za zaštitu okoliša da 80 posto, a Grad Hrvatska Kostajnica ostatak. No zbog financijskih problema Grada Vlada je u svibnju 2014. odlučila podmiriti i gradski udio. Uz činjenicu da je Grad proveo javni natječaj, Grad je i Velkomu uplaćivao novac za radove, a upravo to što je gradonačelnik potpisivao naloge za isplatu stvorilo je pretpostavku za mogući sukob interesa.

“S obzirom na to da je dužnosnik T. Paunović iznajmio obiteljsku kuću u svom vlasništvu za potrebe smještaja radnika za obavljanja radova na sanaciji odlagališta otpada Rosulje, koji se dijelom financiraju iz proračuna Hrvatske Kostajnice, proizlazi mogućnost da je dužnosnik koristio obnašanje javne dužnosti za osobni probitak...”, piše, među ostalim, u odluci Povjerenstva koje je Paunoviću dalo rok od 15 dana da dostavi pismeno očitovanje.

– Godinama sam iznajmljivao tu kuću, tamo se može smjestiti šest radnika, ima i prostor za potreban alat. Ne mogu radnici, onako prljavi, u hotelu odsjedati. Smatram da je to moje ustavno pravo jer uopće nisam mogao utjecati na tijek ili cijenu radova. Postojao je nadzorni organ koji je to činio, tvrtka iz Siska – kaže nam Paunović.

Nije bila anonimna prijava

Dodaje i da je sam od Povjerenstva sredinom 2014. zatražio očitovanje je li u sukobu interesa, no taj je njegov zahtjev bio loše sročen pa su ga u Povjerenstvu protumačili kao anonimnu prijavu – protiv gradonačelnika.

– Dostavit ću taj dopis kao dokaz da nisam ništa prešutio. Sve sam uredno prijavljivao i poreznoj upravi. Cijena je bila 3500 kuna mjesečno – kaže gradonačelnik Paunović.

Gradonačelnik Dumbović u NO Vodoopskrbe Kupe

Povjerenstvo je ovih dana pokrenulo postupak za odlučivanje o sukobu interesa i protiv petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića zbog istodobnog obnašanja funkcije gradonačelnika s nespojivom funkcijom člana Nadzornog odbora tvrtke Vodoopskrba Kupa d.o.o.

U taj je odbor izabran 26. kolovoza 2013. godine na mandat od četiri godine, no Dumbović to nije naveo u svojoj imovinskoj kartici. Zakon gradonačelnicima zabranjuje da istodobno budu i članovi upravnih ili nadzornih odbora trgovačkih društava i ustanova. Darinko Dumbović također je, prije konačne odluke, dobio rok za očitovanje.

COTRUGLI Business School
TOP MENADŽERI
Kako uštediti 2000 € i besplatno u Hrvatskoj isprobati vodeći MBA program regije?

A1 izdvaja za Vas

  • furest:

    ima toga dosta kod nas , trebalo bi uvesti nagradnu igru i reklamirati je na tv kao sto to rade privatnim poduzetnicima , bez racuna se ne racuna , pa nek se ne osjecaju usamljenim , koliki direktori skola iznajmljuju ... prikaži još!ju kuce uciteljima a samo obrtnici idu na listu srama ako im nadju 5 kuna vise ili manje u kasi , bljak

  • Deleted user:

    ne nisi pogodovo ,taku kucu su mogli i drugi mjestani iznajmit i kasirat ali ti si blize vatre i bolje se grijes ,trazim suspenziju odma za te i takove secerase vidi ti se da si prevrtljiv na obrazu tu se ... prikaži još! nema sto puno dokazivat zasigurno imas jos puno putra na glavi

  • miso:

    Zašto ne piše da je g. Paunović iz Karamarkove koalicije?