Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Gradonačelnik Karlovca: Gradimo jedinstven sustav obrane od poplava vrijedan 670 milijuna kuna

Karlovac: Gradonačelnikova konferencija za medije uoči sjednice Gradskog vijeća Grada Karlovca
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
20.11.2020.
u 21:30

Cilj nam je iskoristiti i geotermalne potencijale. Želimo grijati Karlovac obnovljivim izvorima energije

Unatoč koronakrizi, Karlovac je čitave godine bio veliko gradilište, veliki državni projekti poput gradnje sustava za obranu od poplava te početak gradnje obilaznice Turnja nisu obustavljeni, a o tome, među ostalim, razgovaramo s gradonačelnikom Karlovca Damirom Mandićem.

U kojoj su fazi radovi, jeste li zadovoljni učinjenim, trebaju li Karlovčani još strahovati od poplava?

Pandemija COVID-19 okrenula je svijet naopačke i sve nas stavila u poziciju neizvjesnosti. Usprkos tome, projekt gradnje sustava obrane od poplava nastavljen je bez zastoja. Hrvatske vode upravljaju projektom. U naseljima Logorište, Mala Švarča, Mostanje i Turanj gdje smo imali najveće poplave, radovi se odvijaju izvanredno. Posebno nam je važno da je kupski dio od Selca do Rečice također u provedbi. Od tri faze za koje je provedena javna nabava za izvođenje radova, za jednu je već potpisan ugovor i očekujemo početak radova, a za ostale dvije u tijeku su žalbe za koje vjerujem da će vrlo brzo biti riješene. Vodna stepenica Brodarci je u projektiranju. Ona je iznimno važna, jer njome će se maksimalno iskoristiti kapaciteti kanala Kupa – Kupa. Hrvatske vode cijeli su projekt prijavile Europskoj komisiji na odobrenje cjelokupnog iznosa EU sufinanciranja. Čitav projekt gradnje sustava za obranu Karlovca od poplava vrijedan je čak 670 milijuna kuna. Sve ide više nego dobro. Hrvatske vode i Ministarstvo gospodarstva zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova rade izvrstan posao. Za sada nas čuvaju box barijere. Obilaznica Turnja, projekt star gotovo 40 godina, također dobro napreduje. Svi smo zadovoljni, posebno stanovnici Turnja i okolnih naselja. Hrvatske ceste ispunile su sve što su nam obećale. U stalnom smo kontaktu i s Vijećem roditelja škole Turanj.

Što slijedi iduće godine; koji će se sve veliki projekti provoditi u Karlovcu u 2021.?

Čekamo rezultate javne nabave za gradnju vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Karlovac – Duga Resa vrijednosti više od 420 milijuna kuna. U sklopu tog projekta je i uređenje naše Zvijezde te, što je nama posebno važno,uređenje Radićeve ulice. Gradski proračun je za neprihvatljive troškove u cijelom zahvatu izdvojio u tri godine gotovo 100 milijuna kuna. Projekt se dugo pripremao, svi smo pomalo i nestrpljivi, ali uspjeli smo. Vjerujem da će biti gotova rekonstrukcija državne ceste D6 koja je u dijelu grada zaista izazvala velike poteškoće, ali ide svome kraju. HŽ infrastruktura pokrenula je nabavu za drugi kolosijek do Hrvatskog Leskovca. Taj projekt će samo potvrditi ono što svi znamo, da je blizina Zagreba naša razvojna prednost. Kad budemo mogli za 30 minuta doći do centra Zagreba, u Karlovac će se mnogi doseliti. 

Kakvu suradnju imate s Vladom, odnosno ministarstvima kad je riječ o tim projektima; kako u državnom vrhu zbog njih percipiraju Karlovac?

Kad sam preuzeo dužnost gradonačelnika 2017., na prvoj sjednici Gradskog vijeća rekao sam da mi je posebna obveza učiniti da karlovački projekti u nadležnosti države postanu njezini prioriteti. Moram naglasiti da je Vlada u prošlom, a i u ovom mandatu to uvažila i stvarno ispunjava svoja obećanja prema građanima Karlovca. Predsjednik Vlade Andrej Plenković pokazao je iznimno razumijevanje, a uz njegovu podršku pokazali su ga i svi ministri u čijoj su nadležnosti pojedini projekti. Karlovac nikad nije bio u fokusu kao sad, kako Vlade RH tako i državnih tvrtki, prije svih Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda. Cijenimo to i zahvalni smo. Nastavljamo zajedno dalje.

Kako Karlovac stoji u privlačenju sredstava iz EU fondova?

Prema analizama u posljednje tri godine u samom smo vrhu u RH po povlačenju sredstava EU. Strateški smo se opredijelili za taj put. Pridodaju li se tome državni projekti sufinancirani sredstvima EU, uvjeren sam da ćemo narednih godina biti na samom vrhu. Uspjeli smo, uz veliki angažman djelatnika gradske uprave i podršku Ministarstva regionalnog razvoja, postati dio ITU – mehanizma kroz Veće urbano područje Karlovac koje još čine Duga Resa i Ozalj. Iz razdoblja 2014. – 2020. pred nama je potpisivanje sporazuma vrijednog 156 milijuna kuna u sklopu kojeg planiramo uređenje kina Edison, obnovu vrelovoda i opremanje Teslina centra uz njegovu gimnaziju u Karlovcu. U ovom trenutku u provedbi je više od 20 EU projekata u kojima je grad nositelj ili partner, vrijednih više od 100 milijuna kuna. Europskim novcem i uz podršku Vlade uspjeli smo ubrzati rješavanje naših krucijalnih problema i uhvatiti zadnji vlak razvoja kako bi Karlovac zaista postao ono što želimo: najbolji grad za život i rad u Hrvatskoj.

Osim infrastrukturnih projekata od nacionalne važnosti, što još čeka Karlovac?

Radimo na urbanističkim planovima uređenja dvaju posebno vrijednih javnih prostora: bivše vojarne Luščić i desne obale Korane. Ti prostori, posebno vrijedni Karlovčanima, budućnost su našeg grada, a podršku su nam dale eminentne stručne udruge arhitekata. Cilj nam je iskoristiti geotermalne potencijale. Želimo grijati Karlovac obnovljivim izvorima energije. Volim se našaliti da smo s obranom od poplava riješili hladnu vodu, a sad je red da iskoristimo toplu vodu. Poodmakli smo s aktivnostima. Svjesni smo da bez podrške države i europskih sredstava nećemo moći. Naša je vizija da Karlovac bude zeleni grad. 

 

>> VIDEO Kakva je budućnost umirovljenika u Hrvatskoj?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije