Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna u Karlovcu

Gradonačelniče, srušite li naš arboretum, to će biti zločin!

arboretum01_krs_221010
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
23.10.2010.
u 11:39

Đaci i nastavnici Šumarske i drvodjeljske škole u Karlovcu uključili su se u prosvjede protiv gradnje prometnice kroz njihovu 'zelenu učionicu'

Pomozite nama i našem gradu. Netko tko je poput vas napisao ekološki osviješten predgovor knjizi ‘Karlovački parkovi’ ne može podržati gradnju ceste i uništavanje neprocjenjivih vrijednosti koje su generacije učenika i profesora škole stvarale dugi niz godina, apel je Šumarske i drvodjeljske škole upućen gradonačelniku Damiru Jeliću. Traže da se izmjesti cesta koja bi po Prijedlogu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Karlovca trebala presijecati arboretum ispred škole.

Šteta i zbog kolektora
– Izgradnja prometnice zahtijeva sječu najmanje stotinjak stabala različitih vrsta drveća i grmlja čije su sadnice nabavljene diljem bivše Jugoslavije i Hrvatske. Arboretum bi izgubio edukativnu, rekreativnu i estetsku funkciju škole. Izgradnja kolektora, koja traje, najbolji je primjer što jedno gradilište čini arboretumu. A to je trebao biti mali zahvat. Što će tek učiniti gradnja ceste? – pitaju se učenici i profesori Šumarske i drvodjeljske škole na čelu s ravnateljem Robertom Erdeljcem. Poručuju da je zločin preblaga riječ za ono što kane učiniti okolišu i građanima Karlovca.

Zar će rušiti panoe?
– Kao djelatnici škole, koji tu živimo i radimo s učenicima i kojima je naš arboretum zelena učionica, moramo se oglasiti protiv uništavanja onog što je ostavljeno za buduće naraštaje – napominje ravnatelj Robert Erdeljac.
Prije nekoliko mjeseci u arboretumu su postavili edukativne panoe, za što su novac dobili od Grada. U sklopu projekta ‘Karlovčani za grad parkova’ odobren je novac za uređenje staza, klupe, nove biljne vrste... Jedini u Hrvatskoj školuju meteorologe, uspješni su u Globe programu, a dobili su i priznanje za najljepši školski vrt, uspješan, kvalitetan i kreativan rad, Zeleni cvijet sa zlatnim znakom za urednost okoliša škole. Stoga se opravdano pitaju zašto sve to sada treba srušiti kada se može napraviti korak više. Predlažu da se arboretum uvrsti u turističku ponudu Karlovca i učenike uključi kao turističke vodiče, a sporna cesta premjesti 200 metara iza škole.

Komentara 2

ZO
zooom
18:34 26.10.2010.

Eto, glasali ste, izvolite.

GA
garo
22:58 17.11.2010.

Buduci da znam tko lezi iza GUP-a, predpostavljam da je isti i za ovo odgovoran, pa me ova monstruozna nakana uopce nije zacudila. Naime M. M. sprema daleko vece zlo nego je cesta u arboretumu. Stavljati RCGO, dakle najvecu od najvecih deponija smeca dosad vidjenih, na Babinu goru da bi zadovoljio pohlepu mafijaskih krugova,osudio je karlovcane da ce uskoro kupovati vodu za pice.....no voda nije samo za pice? Ne cudi me Maradinovo ponasanje nego se cudim sve opcoj anemiji gradjana da se aktivno suprostave takovim projektima, od kojih zajednica ima samo stetu, dok bogati kriminalci postaju jos bogatiji. Ne mogu se, sa zaljenjem, oteti dojmu, kako smo, u svoj toj muci i bijedi sami najodgovorniji za ponasanje takovih pojedinaca u drustvu i da dizemo glas tek kada nas toljagom zviznu direktno po glavi. Dok to rade nekom drugom, ne zanima nas sta rade i kako rade. Ucesce javnosti u projektima, obstruira se sustavno i mafijaskim metodama, sto me opet,ne cudi, buduci da je vecina mafijasa u vrhu drzavne vlasti,a vecina gradjana samo ovce za klanje. Zeljko Obradovic Garo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije