Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povezivanje juga

Gradnja Pelješkog mosta počinje ujesen, dosadašnji radovi na mostu – propadaju

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
16.02.2017.
u 22:00

Izmjene Zakona o gradnji olakšat će izdavanje građevinskih dozvola, moći će se dobiti privremene uporabne dozvole...

Kao i više HDZ-ovih vlada dosad (koje su već i otvarale radove i rezale vrpce), i aktualna je vlast Andreja Plenkovića uoči lokalnih izbora danas donijela odluku o gradnji Pelješkog mosta kojim će se jug zemlje povezati s ostalom Hrvatskom.

Vlada je usvojila odluku o financiranju gradnje Pelješkog mosta u iznosu od 420 milijuna eura (Vlada će taj novac osigurati u pet proračunskih godina), što je preduvjet za okončanje postupka javne nabave, odnosno izbora izvođača radova Pelješkog mosta, što provode Hrvatske ceste kao investitor. No Pelješki se most neće u cjelokupnom iznosu financirati iz državnog proračuna nego će se taj projekt sufinancirati novcem iz fondova EU. U Vladi očekuju da će EU sufinancirati 85 posto vrijednosti mosta, odnosno 357,2 milijuna eura, a ostatak će namiriti Vlada.

Izvođač radova na Pelješkom mostu trebao bi biti odabran u lipnju, a ne bude li žalbi, radovi bi trebali početi na jesen, najavio je ministar prometa Oleg Butković. Cijeli projekt mosta, koji se sastoji od tri faze – gradnje mosta, pristupnih cesta i obilaznice Stona – trebao bit biti gotov do 2021. godine.

Ministar Butković odbacio je primjedbe da je ponovno riječ o predizbornom potezu.

– Ta odluka nema veze s izborima, Pelješki je most jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj, a na njemu je radila i prethodna Vlada – rekao je Butković.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da je ovaj projekt mosta drukčiji od prvoga, za koji je radove prvi put otvorio bivši premijer Ivo Sanader 2007. godine, i da će se od tih radova iskoristiti ono što se napravilo na pristupnim cestama, a što je rađeno na mostu ne odgovara ovom projektu. To znači da novac koji je dosad uložen, no to nije više od nekoliko desetaka milijuna kuna, propada.

Vlada je usvojila i izmjene Zakona o gradnji koje će, kako je najavljeno, omogućiti pravodobni početak građenja i uporabu više kapitalnih građevina čija je gradnja povezana s ugovorima koje je sklopila RH. Ministar graditeljstva Lovro Kuščević poručio je da će se, kada zakon bude usvojen u Saboru, olakšati izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola, smanjit će se obveze vlasnika zgrada vezane uz redovite preglede sustava grijanja, hlađenja itd. Zakon bi trebao regulirati i dopuštena odstupanja u gradnji svih građevina, no ministar Kuščević tvrdi da će se to odnositi na odstupanja unutar pravila struke od nekoliko centimetara. Produljit će se rok valjanosti građevinske dozvole, moći će se dobiti privremena uporabna dozvola ako još nije formirana građevinska čestica, a projekt je u interesu RH.

>> Hrvatska nije htjela tunel za Pelješac, a sad će se po našem projektu graditi tunel ispod Boke kotorske

Komentara 21

GV
golub Vaso
00:16 17.02.2017.

za most i zajednicu jesti ćemo i travu

CI
cinbenik
08:48 17.02.2017.

Ovaj puta ,gradnu Peljeskog Mosta,nemogu zaustaviti ni iz HDZea i da hoce......................Pa zar i taj vazan projekat morase utemeljiti totalitarni komunisti,boljsevici....udbasi,a HDze sijece vrpce njihovih utemlejnja granica "AVNOJ".........njihovih ulazaka u EU,pustanje generala iz Haga,Kapetan Dragan..........izbjeglice,poplava.............autoceste,koje pokradose HDze domoljubi....................Pa zar sve ,bas sve uspjesno mora biti od boljsevika i totalitarista,i pored silnih neprijateljstava i podmetanja u,u najtezim uvjetima vladanja ikada,naprave rast Hrvatske,povedu Hrvatsku prema EU,uvedu...........Naravno deTudjmanizacijom od Mesica.spase Hrvatsku sa dnu dna.........

CI
cinbenik
08:51 17.02.2017.

Neka je stid i sram svakog HDze domoljuba koji je ucestovao u prevaram ,obmanama i koji je dao glas za HDze lazno domoljublje,na obmanama Peljeski MOST..........Neka ZNAJu da su suodgovorni za raseljenu unistenu devastiranu,opljackanu Hrvatsku,kojoj prijeti nestanak,pod HDze vladavinom.........Pa necemo valda testirati ponovo totalitariste da nas dizu sa HDZe dno dna,po tko ZNA koji puta............Jednom nece biti ni dna ,a nastavit cemo tonuti,pa nas vise nece moci spasavati ni najistaknutiji boljsevici i totalitaristi......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije