Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOBI Atlas uporan u pokušaju obnove žičare na Pločama

Građevinari prijetili odsijecanjem prstiju

02.03.2009.
u 16:44

Na nekadašnjoj polaznoj postaji žičare na Pločama u ponedjeljak je trajala prava drama. Tvrtka Atlas naumila je obnoviti žičaru, ali joj obitelj Remetin, kojoj je u bivšoj državi oduzeto zemljište, to osporava tvrdeći da nema građevinsku dozvolu.

Povrat i plan
U gradskim planovima žičara je ucrtana od Srđa do magistrale, ali ne i preko krovova kuća do te postaje. Osim što Remetini na sudu vode spor za povrat zemljišta, i građani iz kuća ispod žičare sudski traže onemogućavanje žičare iz sigurnosnih razloga.

Kada su se na gradilištu pojavili radnici tvrtke Con-Tech i počeli rastavljati žičaru, Remetini, koji su unajmili zaštitara, pokušali su ih spriječiti. No, tu je bio i Ante Rusković, Atlasov odvjetnik, ali i dvoje novinara, koje je pokušao udaljiti s mjesta događaja. Tuda je sa psom prolazio i gradski vijećnik Antun Pravedan, kojemu je jedan od građevinara pred policijom priprijetio da će mu otkinuti prste optužujući ga da je uklonio natpis o radovima.

– Možda bi me i udario da nisam bio sa psom. Ovako mi je samo prijetio otkidanjem prstiju. To su mogli čuti i policajci, ali nisu reagirali. Dubrovčani dobro znaju kako se ponaša građevinski lobi kod nas. Žičara je u planovima ucrtana do magistrale, a ne znam kako je moguće imati dozvolu ako je spor na sudu. Očito je i ovdje riječ o sprezi bivšeg člana Poglavarstva Stijepe Butijera, Atlasa i gradske vlasti – zaključio je Pravedan i dodao da oporbu i građane od nasilja očito mogu spašavati ne policajci, već samo – psi.

Jelica Remetin kaže da je nakon događaja na zemljištu koje joj je bivša država oduzela prije 40-ak godina završila u bolnici.

Sram je bilo!
– Ovo je nasilje nad građanima i privatnim vlasnicima. Atlas nema građevinsku dozvolu, ali je očito da se u gradu kojemu je na čelu Dubravka Šuica može dogoditi sve. Narod sve zna, ali se svi boje i teško im je bilo što reći! Ona je prijateljica Lukšićevih i tko zna o kojim je tu interesima riječ. Sram je bilo! – kazala je J. Remetin i dodala da je D. Šuica nekad studirala s njezinim sinom Vedranom, ali da je od dolaska na vlast “promijenila ploču”.Inače, spor oko zemljišta prvostupanjski je rješavan u korist Remetina, ali bi tu presudu Županijski sud poništavao.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije