Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istra pod vodom

Građani Umaga zatočeni, neki se spašavali držeći se za stabla

Umag poplava
Foto: Saša Miljević/Pixsell
1/8
19.09.2010.
u 11:28

I Novigrad traži proglašenje elementarne nepogode, stari stanovnici Novigrada kažu da tako nešto još nisu doživjeli, voda je jednostavno šikljala iz podova 60-ak kuća.

Vodena bujica u Istri najviše je štete napravila gradu Umagu gdje je oko devet tisuća stanovnika u užem centru jednostavno zatočeno. Na pojedinim mjestima voda je tako visoka da dopire do krovova nekih automobila u području grada koji se zove Komunela. Grad Umag čiji je proračun oko 150 milijuna kuna traži od županije proglašenje elementarne nepogode. Gradonačlenik Umaga Vili Bassanese kaže da će štete biti nekoliko desetina milijuna kuna.

Poplavljeno je nekoliko stotina prizemnih objekata, a ljude se upozorava da ostanu u kućama, na višim dijelovima. Do jutros, na sreću žrtava nije bilo, a za sutra će najvjerojatnije biti obustavljena i nastava u školama. 

- U ovoj nepogodi čak kiša, koje je palo do 170 litara, i nije najveći problem. Problem je što je grad Umag na najnižoj točki u tom dijelu poluotoka, pa se vode Bujštine slijevaju u Umag preko dva kanala i potoka ali i preko prirodnih kanala. Na Bujštinu se pak slijevaju vode iz Slovenije, kaže gradonačelnik Villi Bassanese.

Austrijsko vozilo pod bujicom, putnici se spasili držeći se za stablo

Jutros su za promet osobnih vozila otvorene Požane te granični prijelaz Jelovice, kažu u pulskoj policiji. Do sada, na sreću, ljudskih žrtava nije bilo ali je bilo velikih problema posebice na graničnom prijelazu Kaštel sa slovenske strane. Ondje je jedno talijansko i jedno austrijsko vozilo nosila bujica, a dvoje putnika spalilo se tako da je izišlo iz vozila i pridržavalo se za stablo. Na tom je dijelu bujica odnijela dio kolnika. Kolona vozila duga je oko 4 kilometara, ipsilon je zatvoren od čvora Višnjan , a vozila se preusmjeravaju prema Buzetu.

U sportskoj dvorani Novigrada voda visoka 3 metra

Proglašenje elementarne nepogode traži i Novigrad, kaže gradonačelnik Anteo Milos. U Novigradu je najveća šteta na novoj sportskoj dvorani koja se otvorila prije 15-ak dana.

- Voda je u dvorani bila visoka oko 3 metra. Šteta će biti nekoliko milijuna kuna jer je poplavljeno oko 3000 prostornih metara parketa. Vodu je iz sportske dvorane uklanjalo 50-ak vatrogasaca, a u pomoć su došli i iz Buzeta, Rovinja i Pazina. Stari stanovnici Novigrada kažu da tako nešto još nisu doživjeli, voda je jednostavno šikljala iz podova 60-ak kuća.

Bili su poplavljeni i dječji vrtić, starački dom , muzej “ Lapidarij” te prizemne prostorije hotela Maestral u kojem boravi 500-njak turista. Bujica je bila tako jaka da policijsko vozilo nije mogli izići iz dvorišta.

Vinogradari očajni

Poznati istarski vinar Franko Katunar koji ima oko 45 hektara vinograda u Brtonigli je očajan.

- Bujica je odnijela i srušila nekoliko tisuća čokota , procijenjujem da je uništeno oko 30 posto vinograda, a ako dođe samo dva sata sunca i grožđe se na vrijeme ne pobere , sve će propasti, kaže Katunar i dodaje kako je planirao berbu u ponedjeljak. 

- Ako treba i barkama ćemo ići u vinograd, najavio je.

Vinar Marino Markežić iz Momjana na Bujštini ima 20 hektara vinograda ali ne može procijeniti štetu.

- Bujica je jednostavno odnijela dijelove ceste i mi ne možemo do vinograda. Ranije sorte smo pobrali, ali sada je trebala početi berba malvazije. Nije dobro ako ne zapuše bura “ kaže Markežić.

Uslijed velikih kišnih oborina u subotu i nedjelju na području Istarske županije i susjedne Republike Slovenije, došlo je do naglog nadiranja voda na širem području Umaga, Buja i Novigrada. Poplavljeni su podrumski prostori, a dijelom stambeni i ugostiteljski objekti u Umagu i Novigradu. Dio prometnica koje vode iz Buja i Novigrada prema Umagu je zbog velike količine vode zatvoren za promet.. U noći od subote na nedjelju aktiviran je uži do Stožera Zaštite i spašavanja Istraske županije, a u nedjelju u jutro i Stožer Grada Umaga.

Tijekom noći od subote na nedjelju vtarogasci u Umagu su imali preko sto intervencija ispumpavanja vode pa i iz Doma umirovljenika u Novigradu, no umirovljenici nisu ugroženi. Jutros je Vodno-gospodarski odjel za vodno područje primorsko-istarskih slivova Hrvatskih voda donijelo odluku o uspostavi izvanredne obrane od poplava za slivno područje Mirna-Dragonja zbog vodostaja Umaškog potoka koji se izlio.

Zatvoreni granični prijelazi

Jaka kiša u Istri u subotu navečer, sve do ranih jutarnjih sati stvarala je velike probleme svima koji su se vozilima našli na cesti, posebice na sjeveru poluotoka i onima koji su kanili preko nekih od graničnih prijelaza napustiti zemlju. Jutros rano, oko 1 sat, za promet su zatvoreni bili svi granični prijelazi prema Sloveniji; Plovanija, Kaštel i Požane. Promet se preusmjeravao na granične prijelaze Rupa i Pasjak.

 Zbog odrona kamenja i poplava na cestama na Bujštini se iz sata u sat mijenjala regulacija prometa. Prvo je oko 22 sata zatvorena cesta D21 , od raskrižja sa istarskim ipsilonom do raskižja sa Grožnjanskom cestom. Cesta je bila zatvorena zbog odrona kamenja kojeg je nosila bujica. Otvorena je oko 23.35 sati. Zbog odrona kamenja je oko 23 sata bila zatvorena i cesta od Kopra do graničnog prijelaza Sorčega, a promet se preusmjeravao na Požane i grad Buje.

Od 23.15 sati pa sve do jedan sat iza ponoći bila je zatvorena i lokalna cesta Kremenje-Oskoruš jer je vodena bujica srušila ogradu mosta na cesti, a oko 23.40 sati zatvoren je granični prijelaz Kaštel zbog nabujale rijeke Dragonje pa se promet preusmjeravao na granični prijelaz Plovanija no i on je zatvoren oko 1 sat nakon ponoći. Tijekom subote na Bujštini je palo oko 120 litara kiše, na Buzeštini oko 117, u Gradišću čak oko 180, a u Trstu je palo oko 200 litara kiše.

 

Komentara 9

HA
harley63
16:16 20.09.2010.

odpliva kuca joska jorasa u sloveniju!!!! ;-))

OV
overload
18:17 19.09.2010.

citiram: \"Ondje je jedno talijansko i jedno austrijsko vozilo nosila bujica, a dvoje putnika spalilo se tako da je izišlo iz vozila i pridržavalo se za stablo.\" a ja mislio da imaju lekture i provjere...

VP
voltaren protiv komunizma
16:14 19.09.2010.

Strašno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije