Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Građani trpe hladnoću jer Općina ne želi dati koncesiju za grijanje

Općina nastoji zadržati sadašnju nisku cijenu grijanja, no ona više nije ni održiva ni opravdana, smatra Zvonko Belošević, direktor Termalnih voda.
13. listopada 2010. u 07:15 4 komentara 31 prikaza
'topusko...121010...snimio...jurisivl...na...slici...naselje...goli...otok...u...topuskom.'
Foto: ''

Iako je već nekoliko dana jutarnja temperatura blizu ništice, u više od 170 stanova u Topuskom radijatori su hladni i stanari se smrzavaju, a pojma nemaju zašto.

Tvrtka Termalna voda, koja je pod okriljem Lječilišta, podnijela je Općinskom vijeću još u kolovozu ponudu za dodjeljivanje koncesije za distribuciju toplinske energije. Ta tvrtka do sada je grijala stanove u Topuskom, no bez koncesije, ali se ove godine to trebalo staviti u zakonske okvire. No, izgleda da to ne odgovara Općini, jer je ona njihovu ponudu odbila.

– Ovakvom odlukom Općinskog vijeća korisnici grijanja, posebno u stanovima, dovedeni su u vrlo nezavidan položaj. Mislim da je u pozadini svega nastojanje općinske vlasti da zadrži dosadašnju cijenu grijanja, što je, usput rečeno, bila najniža cijena u zemlji koja više nije ekonomski opravdana niti održiva – objašnjava Zvonko Belošević, direktor Termalnih voda. Za predsjednika topuskog Općinskog vijeća Mladena Išeka stvar je prilično jednostavna.

– Petnaest godina svi se grijemo bez koncesije, zašto ne bismo još jednu? Sazvat ću izvanrednu sjednicu Vijeća, pa ćemo vidjeti što će dalje biti – kratko objašnjava Išek.

Za sada Termalne vode ne puštaju grijanje u stanove jer nemaju koncesije, a ova situacija prelama se preko leđa mještana. Mirko Ožanić, stanovnik naselja Goli Otok, prilično je ogorčen.

– Sve oko grijanja je ovdje vrlo ružno. Nemam nikakvih dugovanja za grijanje, a radijatori u stanu su sada hladni i nitko mi ne može reći kad ću se grijati. Nekorektno je da se grijanje još nije riješilo i da se lomi preko građana – kaže Ožanić.

Kako će se završiti saga o grijanju u Topuskom ne znaju ni neki članovi Općinskog vijeća, a kamoli građani. Dražen Putrić, koji je glasovao protiv odbijanja koncesije, kaže da mu nije jasno zašto koncesija nije dodijeljena, jer bi se tako sve stavilo u zakonske okvire i propise.

– Za pripremu je bilo dovoljno vremena, a sada, nažalost, cijenu traljavog odnosa vladajućih prema problematici grijanja u Topuskom plaćaju promrzli građani – smatra Putrić.

- Obrazloženje Općinskog vijeća da je dokumentacija štura ne stoji, jer u Prijedlogu ugovora o koncesiji sve je jasno definirano. Kako Općinsko vijeće nije dodijelilo koncesiju, a imali su za to više od šest mjeseci vremena, ne postoje nikakvi zakonski uvjeti za grijanje Topuščana. Naime, Hrvatska energetska regulatorna agencija ne može bez odluke o dodjeli koncesije Vladi Republike Hrvatske predložiti na usvajanje cijenu grijanja, bez čega grijanje ne može niti započeti, objašnjava Zvonko Belošević, direktor tvrtke.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
HUO
SAMO NA VEČERNJI TV-U OD 13 SATI
Doznajte kako se možete osigurati i financijski zaštititi od privatnih i poslovnih rizika
  • topusko:

    sram vas bilo sve redom.ovim ste dokazali da ste nesposobni zato odstupite sa vlasti i odite cuvati ovce.vrijeme je da netko stane na rep ovim lokalnim šerifima ŽUPANICE,pravna državo gdje ste?????

  • ivanic:

    e vlado vlado, takvih dupelizaca i kretena kakav si ti nije svijet vidio.... Objektivno novinarstvo za tebe je nepoznat pojam..,samo pišeš onako kako ti kažu... Ne bi se održao na nepostojećem radnom mjestu sve ove godine.... Đubre prosjačko....

  • osukalic:

    He he, da je novinar koji je napisao članak na platnoj listi općine, a ne županije članak bi išao: Građani trpe hladnoću jer županija ucjenjuje općinu! Oćina Topusko nije prihvatila manjkavu dokumentaciju za koncesiju od tvrtke u vlasništvu županije i ... prikaži još!e i županija sada preko leđa građana vrši pritisak. Naime županijska tvrtka želi 30 godina upravljati grijanjem u općini a da nema nikakve obaveze što se tiča proširenja kapacitete, razvoja mreže i da bla bla bla Kako je danas lijepo i lako biti novinar, za dva gemišta složiš priču po želji. FUJ