Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preko leđa građana

Građani trpe hladnoću jer Općina ne želi dati koncesiju za grijanje

'topusko...121010...snimio...jurisivl...na...slici...naselje...goli...otok...u...topuskom.'
''
13.10.2010.
u 07:15

Općina nastoji zadržati sadašnju nisku cijenu grijanja, no ona više nije ni održiva ni opravdana, smatra Zvonko Belošević, direktor Termalnih voda.

Iako je već nekoliko dana jutarnja temperatura blizu ništice, u više od 170 stanova u Topuskom radijatori su hladni i stanari se smrzavaju, a pojma nemaju zašto.

Tvrtka Termalna voda, koja je pod okriljem Lječilišta, podnijela je Općinskom vijeću još u kolovozu ponudu za dodjeljivanje koncesije za distribuciju toplinske energije. Ta tvrtka do sada je grijala stanove u Topuskom, no bez koncesije, ali se ove godine to trebalo staviti u zakonske okvire. No, izgleda da to ne odgovara Općini, jer je ona njihovu ponudu odbila.

– Ovakvom odlukom Općinskog vijeća korisnici grijanja, posebno u stanovima, dovedeni su u vrlo nezavidan položaj. Mislim da je u pozadini svega nastojanje općinske vlasti da zadrži dosadašnju cijenu grijanja, što je, usput rečeno, bila najniža cijena u zemlji koja više nije ekonomski opravdana niti održiva – objašnjava Zvonko Belošević, direktor Termalnih voda. Za predsjednika topuskog Općinskog vijeća Mladena Išeka stvar je prilično jednostavna.

– Petnaest godina svi se grijemo bez koncesije, zašto ne bismo još jednu? Sazvat ću izvanrednu sjednicu Vijeća, pa ćemo vidjeti što će dalje biti – kratko objašnjava Išek.

Za sada Termalne vode ne puštaju grijanje u stanove jer nemaju koncesije, a ova situacija prelama se preko leđa mještana. Mirko Ožanić, stanovnik naselja Goli Otok, prilično je ogorčen.

– Sve oko grijanja je ovdje vrlo ružno. Nemam nikakvih dugovanja za grijanje, a radijatori u stanu su sada hladni i nitko mi ne može reći kad ću se grijati. Nekorektno je da se grijanje još nije riješilo i da se lomi preko građana – kaže Ožanić.

Kako će se završiti saga o grijanju u Topuskom ne znaju ni neki članovi Općinskog vijeća, a kamoli građani. Dražen Putrić, koji je glasovao protiv odbijanja koncesije, kaže da mu nije jasno zašto koncesija nije dodijeljena, jer bi se tako sve stavilo u zakonske okvire i propise.

– Za pripremu je bilo dovoljno vremena, a sada, nažalost, cijenu traljavog odnosa vladajućih prema problematici grijanja u Topuskom plaćaju promrzli građani – smatra Putrić.

- Obrazloženje Općinskog vijeća da je dokumentacija štura ne stoji, jer u Prijedlogu ugovora o koncesiji sve je jasno definirano. Kako Općinsko vijeće nije dodijelilo koncesiju, a imali su za to više od šest mjeseci vremena, ne postoje nikakvi zakonski uvjeti za grijanje Topuščana. Naime, Hrvatska energetska regulatorna agencija ne može bez odluke o dodjeli koncesije Vladi Republike Hrvatske predložiti na usvajanje cijenu grijanja, bez čega grijanje ne može niti započeti, objašnjava Zvonko Belošević, direktor tvrtke.

Ključne riječi

Komentara 4

TO
topusko
17:56 13.10.2010.

sram vas bilo sve redom.ovim ste dokazali da ste nesposobni zato odstupite sa vlasti i odite cuvati ovce.vrijeme je da netko stane na rep ovim lokalnim šerifima ŽUPANICE,pravna državo gdje ste?????

IV
ivanic
18:23 13.10.2010.

e vlado vlado, takvih dupelizaca i kretena kakav si ti nije svijet vidio.... Objektivno novinarstvo za tebe je nepoznat pojam..,samo pišeš onako kako ti kažu... Ne bi se održao na nepostojećem radnom mjestu sve ove godine.... Đubre prosjačko....

OS
osukalic
19:10 13.10.2010.

He he, da je novinar koji je napisao članak na platnoj listi općine, a ne županije članak bi išao: Građani trpe hladnoću jer županija ucjenjuje općinu! Oćina Topusko nije prihvatila manjkavu dokumentaciju za koncesiju od tvrtke u vlasništvu županije ie i županija sada preko leđa građana vrši pritisak. Naime županijska tvrtka želi 30 godina upravljati grijanjem u općini a da nema nikakve obaveze što se tiča proširenja kapacitete, razvoja mreže i da bla bla bla Kako je danas lijepo i lako biti novinar, za dva gemišta složiš priču po želji. FUJ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije