Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za čist zrak

Građani se boje nove \'Pivovare\', a Grad sve pokušava zataškati

zganec
Dominik Grgurić/Pixsell
11.05.2012.
u 12:06

Kada je u Karlovcu prvi put upozoreno na taj problem trebalo ga je riješiti za nekoliko dana – kaže pravnik Zelene akcije Enes Ćerimagić

Tražimo da se crpna stanica Grad zatvori dok se ne izvrše mjerenja. Ništa nije važnije od zdravlja. Građani nisu informirani i strahuju da će se ponoviti trovanje, kao u slučaju Karlovačke pivovare – poručuje Denis Frančišković, član Upravnog odbora Ekološkog društva Pan iz Karlovca.

Neugodni mirisi koji se šire gotovo godinu dana iz stanice, a koja je dio pročistača otpadnih voda Karlovca, došli su pod veliki interes javnosti zahvaljujući supružnicima Antunu i Božici Žganec. Blokirali su Put Davorina Trstenjaka gdje se nalazi stanica, završili u pritvoru i ukazali na gorući problem.

 Napisali Žganecu žalbu

 Zelena akcija napisala je žalbu na sudsko rješenje kojim se, iz bojazni zbog ponavljanja prekršaja, Žganec zadržava u pritvoru do ponedjeljka.

 – Riječ je o problemu zaštite okoliša koji treba hitno rješavati. Kada je prvi put na to upozoreno, trebalo ga je riješiti u roku od nekoliko dana. Građani su sasvim opravdano ukazivali na probleme – kaže pravnik Zelene akcije Enes Ćerimagić.

Tehnički pregled stanice održan je 29. rujna, a jedna od primjedbi bila je i stvaranje neugodnih mirisa. Kako to do danas nije riješeno, ne može se pristupiti novom pregledu, saznajemo iz Ministarstva poljoprivrede.

 Ulaze pod maskama?

Inspekcija zaštite na radu nije pronašla nepravilnosti, iako navodno radnici moraju nositi zaštitne maske kada ulaze u postrojenje. Govori se da je problem u tome što je unutar kompleksa stanice, ključne za funkcioniranje pročistača, otvorena kanalizacija, odnosno nema zaštitnih barijera između sadržaja kolektora i okoliša. Pojavljuju se i plinovi koji nisu karakteristični za odvodnju, a sve to nagriza i električne instalacije.

 – Grad opet nije stao u zaštitu javnog interesa. Problem se pokušava zataškati – kaže Frančišković.

Ključne riječi

Komentara 3

TI
tintilinic100
14:00 11.05.2012.

Ma molim vas: \"Pojavljuju se i plinovi ..........a sve to nagriza i električne instalacije.\" Što su to napravili? Jel to jede malu djecu ili što?? Inspekcija ništa nije pronašla. Što bi ovi htjeli??

ŠU
šumaherr
09:37 13.05.2012.

tintilinić Koliko si plaćen za pisanje komentara. Sigurno radiš u Gradu.

TI
tintilinic100
08:07 14.05.2012.

šumaherr na žalost ne, ne radim u \"Gradu\". Ali niti ne protestiram protiv svega što hoda ovom zemljom. A vi ste ti koji sa ničime niste zadovoljni. Te vam smeta ovo.. te vam smeta ono. Za dobrobit društva malo se stisnite i progutajte. Pogledaj što sam napisao dolje. Mirisi koji nagrizaju električne instalacije??? Pa tko je tu lud??? Što to moće nagrizati instalacije??? Dal bi u okolici ljudi bili živi da nagriza instalacije. LJude bi izgrizlo. Zar ne???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije