Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još nije kasno...

Građani, ne navaljujte, šaljite zahtjeve poštom

Legalizacija, portal
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/5
27.06.2013.
u 12:23

Svi su uredi produljili radno vrijeme, a zagrebački će uredi 30. lipnja raditi sve do ponoći

Posljednji tjedan za legalizaciju bespravne gradnje iz prvog je plana kod mnogih građana u drugi plan bacio datum ulaska Hrvatske u Europsku uniju. U metropoli je do sada oko 30.000 građana predalo zahtjev da im se odobri legalizacija, dok su mnogi to ostavili za posljednje dane. I dok se redovi stvaraju u uredima po gradskim četvrtima, u središnjici na Trgu Stjepana Radića otvoreno je 10 novih šaltera, koji će i 30. lipnja raditi do ponoći.

U Krapinsko-zagorskoj županiji do srijede je zaprimljeno oko 15.000 zahtjeva za legalizaciju objekata. Na tim poslovima radi šestero ljudi s produljenim radnim vremenom. U Uredu za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije isprva su zaprimali oko 250 zahtjeva za legalizaciju mjesečno. U posljednja tri dana ta je brojka narasla na 1800 zahtjeva dnevno, kaže pročelnik Mario Sačić.

Smjena voditelja

Iako je Slavonski Brod među najsiromašnijim gradovima u Hrvatskoj, njegovi bi stanovnici mogli najskuplje platiti legalizaciju. Naime, brodsko Gradsko vijeće zbog neusvajanja proračuna raspušteno je još u siječnju, a novo još nije konstituirano. Samim time nema ni tijela koje bi moglo prihvatiti naputak Ministarstva graditeljstva o sniženju cijene komunalne naknade.

– Ovo je katastrofa, za legalizaciju zgrade, garaže i šupe moram platiti 40.000 kuna, od čega dvije trećine otpada na komunalnu naknadu – kaže Brođanin Slavko Opačak.

Velike su gužve u svim ispostavama u gradovima u Karlovačkoj županiji. Gradska je uprava angažirala i dodatne djelatnike, njih ukupno troje, kako bi pomogli kolegama, a produljeno je i radno vrijeme. No, zbog navale nedostaje biljega pa građani obilaze kioske ne bi li ih pronašli. U ispostavi u Dugoj Resi suspendiran je voditelj Ureda za izdavanje građevinskih dozvola Slavko Marinić jer nije poštovao radno vrijeme. U zgradama koprivničke gradske uprave i Koprivničko-križevačke županije već danima ne prestaju gužve. Očekuje se i da će brojni građani zahtjev podnijeti poštom. Red je i u osječkom i vinkovačkom uredu za legalizaciju.

Više djelatnika

U Međimurskoj županiji zaprimljeno je više od 8000 zahtjeva za legalizaciju, pa je Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju produljio radno vrijeme, a radit će i u subotu do 14 sati. Više od 28.000 zahtjeva za legalizaciju objekata zaprimljeno je na području Primorsko-goranske županije. Zbog njihove obrade zaposleno je dodatnih sedam djelatnika, a sve ispostave bit će otvorene i posljednji vikend, 29. i 30. lipnja, do 16 sati.

Ministrica Anka Mrak Taritaš priznaje da je broj podnesenih zahtjeva premašio njezina očekivanja, ali kaže i da je ne iznenađuje što su mnogi čekali zadnji tren te podsjeća da građani zahtjeve mogu poslati i poštom.

>>Split: Zahtjeve ćemo primati i 1. srpnja! Zagreb: Ne smijete!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije