Naslovnica Vijesti Svijet

Građani izabrali – Nicolas Maduro novi je predsjednik Venezuele

– Ovi rezultati pokazuju da narod i dalje slijedi Huga Chaveza, on i dalje pobjeđuje u bitkama – poručio je Maduro
15. travnja 2013. u 08:18 0 komentara 23 prikaza
Jurica Grabušić
Foto: Renato Branđolica

Kao što je tjednima ranije i najavljivao, pobjedu na predsjedničkim izborima u Venezueli odnio je socijalist Nicholas Maduro. No, rezultati glasovanja pokazali su da je ta borba između njega i njegova jedinog političkog protivnika u ovoj utrci Henriquea Caprilesa bila vrlo neizvjesna.

Maduro je pobjedu odnio sa 50,7% glasova, dok je Capriles dobio 49,1 posto Ova mala razlika navela je "gubitnika" u ovoj utrci da zatraži novo prebrojavanje glasova jer, kako tvrdi Capriles, uvjeren je da je Maduro izgubio izbore. Rekao je da je bilo više od 300.000 nepravilnosti na izborima koje treba istražiti, no biračka komisija tvrdi da su rezultati "neopozivi", piše BBC.

Maduro je gomili pred predsjedničkom palačom u Caracasu poručio da je njegova pobjeda "legalna i konstitucionalna" te da je telefonski razgovarao s Caprilesom i dopustio kontrolu glasova. Pozvao je one koji nisu glasovali za njega da rade zajedno za zemlju.

– Ovi rezultati pokazuju da narod i dalje slijedi Huga Chaveza, on i dalje pobjeđuje u bitkama – poručio je Maduro.

 Nakon objave rezultata Madurovi pristaše zapalili su vatromet, a sljedbenici protivnika udarali su loncima i tavama u znak protesta. Na izbore je izašlo čak 80 posto birača.

>>Venezuela bira predsjednika. Kojim će smjerom poći?

>>Izbori u Venezueli u travnju, kandidati Maduro i Capriles

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.