Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Građani Hrvatske od sada i vi krojite sudbinu Europe!

Unija donosi daljnji gospodarski i društveni razvoj, ali i politički utjecaj na odluke koje se odnose na Europu i cijeli svijet
09. prosinca 2011. u 19:45 38 komentara 2 prikaza
'Brisel, 09.12.2011.  -  Na svecanosti u Briselu danas ja potpisan pristupni ugovor Republike Hrvatske sa Europskom unijom. Sa hrvatske strane ugovor su potpisali premijerka Jadranka Kosor i predsjedn
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'

- Potpisivanje pristupnog ugovora s EU povijestan je čin koji po svojoj važnosti stoji uz bok odluci Sabora o neovisnosti, rekao je predsjednik Ivo Josipović u govoru tijekom svečanosti u Bruxellesu.

To je vrhunac međunarodne afirmacije Hrvatske koja se vraća kući, u obitelj europskih naroda kojoj je oduvijek pripadala, rekla je premijerka Jadranka Kosor.

Strogi preduvjeti

Šestero govornika govorilo je na svečanosti potpisivanja ugovora Hrvatske s EU i svi su naglašavali koliko je taj čin povijesno važan.

– Hrvatska je pokazala da je zadovoljila stroge preduvjete procesa proširenja. S pravom će 1. srpnja 2013. postati članica Unije – rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Predsjednik Vijeća EU Herman Van Rompuy iskoristio je dio svoga govora za izravno obraćanje hrvatskim građanima koji će uskoro na referendumu odlučivati o ulasku u EU:

– Dobro ste došli u Europsku uniju. Vidjet ćete da smo mi jedna obitelj koju spajaju zajedničke vrijednosti i institucije, ali koja poštuje kulturnu različitost. Možete biti sigurni da je EU povijesna prilika, donijet će vašoj zemlji daljnji gospodarski i društveni razvoj te politički utjecaj na odluke koje se odnose na Europu i cijeli svijet – rekao je Van Rompuy. 

U hrvatskom izaslanstvu koje je pratilo predsjednika Josipovića i premijerku Kosor bili su i Vesna Pusić i Neven Mimica, gotovo sigurno buduća ministrica vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade. I oni su u izjavama nakon potpisivanja ponovili bit Van Rompuyeve poruke: građani Hrvatske, vi sad sudjelujete u krojenju sudbine cijele Europe.

– Dio je ove posebne atmosfere činjenica da je Hrvatska sada zaista "u igri", da nije na tribinama, gdje samo gleda kako drugi kroje sudbinu ovog kontinenta. Taj osjećaj treba prenijeti na hrvatsko društvo – rekla je Vesna Pusić.

U izjavi za novinare predsjednik Josipović nazvao je premijerku Kosor najzaslužnijom za završetak pregovora s EU. To joj je, kako je poslije prepričala, rekao i slovenski premijer Pahor kad joj je čestitao prije stavljanja slovenskog potpisa. "Ovo je tvoja priča", rekao joj je. A ona je na konferenciji jasno ponovila komu posvećuje jučerašnji dan: hrvatskim braniteljima. 

Odvojene konferencije

– Da nije bilo njih i njihove hrabrosti, ne bi bilo slobodne Hrvatske, ne bi bilo ni demokratske Hrvatske, ne bi bilo ni pregovora, ne bi bilo ni ovoga danas – rekla je Kosor, koja je održala svoje obećanje papi Benediktu XVI. da će perom što joj ga je on darovao potpisati ulazak Hrvatske u EU. 

Josipović i Kosor održali su odvojene konferencije za novinare, ali Josipović je opovrgnuo da je to znak njihova mogućeg političkog neslaganja, bilo je to zbog protokola EU. Imali su drukčije obveze: predsjednik je predstavljao Hrvatsku na početku sastanka Vijeća EU, a premijerka ga je poslije zamijenila.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Zemlja Mjesec
IZNIO I DOKAZE
Slavni sportaš šokirao: Zemlja je ravna ploča, lažu nam! A čovjek nije bio na Mjesecu