Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabok

Građani će živjeti u Brozovoj, a ne i u Ulici hrvatskih velikana

'zabok1_mab_zag_120310'
'Photoshop'
16.03.2010.
u 17:55

Ime je dobilo osam novih zabočkih ulica, uglavnom koje se odvajaju od Ulice Ksavera Šandora Gjalskog, koja se proteže od nadvožnjaka do diskonta

Osam novih ulica, nastalih u uspostavljanju novog centra grada i gradnji prometnica kroz taj dio Zaboka, dobilo je imena, što je odlukom potvrdilo Gradsko vijeće Zaboka. Trg u novom središtu Zaboka zvat će se Zivtov trg.

Svi bi ih rado izbrisali

Vijećnici su se uglavnom složili u vezi s imenima ulica, za čije su imenovanje bili zaduženi gradonačelnik Ivan Hanžek, zamjenica gradonačelnika Nevenka Gragurić te potpredsjednik Gradskog vijeća Tihomir Borovčaka. Zadržali su se najviše na Ulici Josipa Broza Tita. Zbog nje je Alen Gerek, vijećnik HDZ-a, podnio amandman, kojim je predložio da se ta ulica zove Ulica hrvatskih velikana. Na to mu je Hanžek odgovorio kako je to i Ulica hrvatskih velikana i sama po sebi.

- Kada bude pothodnik ispod željezničkog kolodvora, ta će ulica spajati Ulicu Matije Gupca s Prilazom dr. Franje Tuđmana. Koji je treći velikan, i to Zagorec? Josip Broz Tito. Bez obzira na sve prijepore koji će se javljati ili se javljaju, smatram da smo mi u Zagorju zadnji koji se trebamo odricati svojih velikana, jer bi ih svi drugi rado izbrisali, i lijevo i desni - rekao je Hanžek.

Dodao je da se s bivšim vodstvom HDZ-a grad načelno dogovorio da se tako zove ulica, a da se neki urbanističko-arhitektonski prostori otvore poprsjima triju velikana hrvatske povijesti, ali i zagorske – Gupca, Tuđmana i Broza.

– Primao sam primjedbe pojedinaca, na žalost, uvijek je to tako, a najglasniji su oni koji su najveće zakletve polagali Josipu Brozu. Kao što je poznato, Zabok do devedesetih godina nije nikome živome, a i da kažem, blisko ideološkom, davao ulicu, osim Josipu Jutriši - dodao je Hanžek.

A čini se da ni građani nemaju ništa protiv Titove ulice.

Novo i u Grabrovcu

– Taj naziv nosi i pozitivne povijesne kvalitete koje je imao Josip Broz, a o njemu imam pozitivno mišljenje – uspio je ujediniti ono što je danas mnogima nemoguće – rekao je Milan Černjević (45), tekstilni tehničar.

Predlaže se da se i Grabrovec pripoji Zaboku te da ime mjesta ostane ime ulice, s čime se moraju složiti mjesni odbori. Glavna bi ulica zadržala ime Grabrovec, rečeno je, a odvojci Jurci, Jerneići, Šoštari i ostali trebali bi dobiti ime po tim starim prezimenima.

a Radi lakše orijentacije građanima i čitateljima donosimo pregled novih ulica u Zaboku.

Ulica Ksavera Šandora Gjalskog proteže se od nadvožnjaka kod mosta preko rijeke Krapine uz Zagorski vodovod do pružnog prijelaza kod diskonta Trgocentra. Ulica Radničko naselje obuhvaća cestu koja se odvaja nalijevo u smjeru gimnazije, a Vodovodna ide prema benzinskoj postaji i parkiralištu Regeneracije. Prilaz prof. Ivana Vrančića ide do Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću. Ulica mladeži prolazi uz Regenerator do buduće ceste koja prolazi sredinom gospodarske zone, a Ulica J.B. Tita spaja se s Prilazom dr. Franje Tuđmana i prolazi uz Lidlov centar i uz budući gradski autobusni kolodvor. Ulica 103. brigade odvaja se nalijevo od Ulice M. Gupca kod Obrtničkog doma i prelazi preko željezničke pruge i spaja s Prilazom dr. Franje Tuđmana. Prilaz seljačke bune odvaja se nalijevo od Ulice 103. brigade i proteže se do Gimnazije Antuna Gustava Matoša.

Ključne riječi

Komentara 4

LU
ludva
01:05 18.03.2010.

evo još neki prijedlozi ulica.. a i trgova... Trg Zivtovih i Regeneracijskih pretvorbenih žrtava.. Antirecesijska ulica.. Park partijskih i novouhlejbljenih dužnosnika.. ulica kluba Gjalskog i Tropic ulica.. Spomendom za sve koji su izgubili ili će izgubiti radna mjesta.. napraviti kod kod zivtovog dimnjaka.. jasno prostor će se zvat Trg Burze..

OB
-obrisani-
22:07 19.03.2010.

Končevski bi trebao dobiti svoju ulicu.On je veliki ljubitelj i štovatelj smeća tite i puno se je nadelal za dobrobit svoju i svoje familije.Dobro je on sve naplatil i iskoristil.Najnovija dobrobit je zapošljavanje u agenciji za razvoj u županiji.Pa nije zabadava bil \"direktor\" pajdaševe Izborne kampanje.A nekad smo gledali na TV kako je doslovno u govna gural prste i sugerirao na njegovu kakvoću,dok se je bavil nećime ,što je on nazival pjesmom.Velikan poput njega zaslužuje ulicu.Pak je on veliki \"branitelj\",mužikaš,političar,ljubitelj ubojice tilea,filozof,gospodarstvenik,koji jož živi u tatinoj kući i to u potkrovlju,direktor Plavinke,\"predstavnik branitelja\",veliki nadgledatelj svega i svaćega kaj se po Zaboku radi.....Zbilja,njemu treba dati jednu ulicu .

OB
-obrisani-
12:33 20.03.2010.

@ ludva Svaka čast............... Trg burze izigranih..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije