Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
građani sl. broda

Građane brine utjecaj na okoliš buduće Čermakove termoelektrane

ivan čermak,portal
Marko Prpić/PIXSELL
04.09.2013.
u 15:32

Riječ je o 450 milijuna eura vrijednoj investiciji tvrtke Crodux energetika, kojom bi ove općine zajedno s gradom Slavonskim Brodom trebale dobiti najjači takav pogon u državi.

Što će se dogoditi ako dođe do ekološkog incidenta ili poplave, je li pripremljena evakuacija u slučaju potresa, što će biti s mogućim oscilacijama usljed visokog ili niskog vodostaja, zamrzavanja rijeke i ispusta vode u Savu... To su samo neka od pitanja kojima su na današnjem javnom izlaganju o studiji utjecaja na okoliš buduće Čermakove plinske termoelektrane u Gornjoj Vrbi i Klakaru zabrinuti građani izrešetali predstavnike izrađivača, nositelja zahvata i investitora. 

Riječ je o 450 milijuna eura vrijednoj investiciji tvrtke Crodux energetika, kojom bi ove općine zajedno s gradom Slavonskim Brodom trebale dobiti najjači takav pogon u državi. - Plinovod je opremljen blokadnim ventilima. Dakle, u slučaju bilo kakvog poremećaja u tlaku ili strujanju, automatski se aktivira sustav koji zatvara protoke u cjevovodima – rekao je Nenad Balažin, voditelj izrade studije utjecaja na okoliš.

Na pitanje što će se dogoditi u slučaju puknuća cijevi, Balažin je odgovorio kako statistika pokazuje da se u većini takvih slučajeva plin diže u više slojeve atmosfere i disperzira. Dodao je da mogućnost zapaljenja postoji, ali ona je vrlo mala i, ako do nje dođe, radi se o količini plina koja ne bi nanijela teže posljedice. - Ukoliko redoviti godišnji remont postrojenja nastupi u sezoni grijanja, u rad se pušta pomoćna plinska kotlovnica koja može raditi na prirodni plin i plinsko ulje – odgovorio je Balažin na pitanje zašto se kao energent spominje isključivo plin i je li se odustalo od alternativnih ekstralakih lož ulja.

Predstavnica investitora Goranka Radović kazala je da je Lučka uprava provela postupak procjene utjecaja za izgradnju luke. - Mi s našim zahvatom poštujemo svu dokumentaciju Lučke uprave koja je izrađena za ishođenje građevinske dozvole za Luku Brod – kazala je Radović. Lokacijsku dozvolu za gradnju u Crodux energetici planiraju ishoditi do kraja ove, a izgradnja bi trebala započeti sredinom iduće godine. 

>>Čermak pokraj Slavonskog Broda gradi najefikasniju termoelektranu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije