Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fotoesej

Graditelj kulta Vladimira Putina zove se Aleksej Družinjin

Putin macho (1)
Foto: RIA/AFP/REUTERS
1/33
16.11.2010.
u 19:30

Putinu se polako počinje događati ono što se nekad događalo Billu Clintonu kad su mu uvaljivali saksofon - počeli su mu uvaljivati štence, kao prošloga tjedna u Sofiji.

(Svakako pregledajte bogatu fotogaleriju!)

Njegova se labradorica zove Koni, njegova kobila Kaljina, a njegov fotograf Aleksej Družinjin.

Čovjek je dobio posao kada je lanjskoga kolovoza premijera Vladimira Putina snimio u Sibiru, u Tuvskoj oblasti, kako se u herojskim pozama nosi s divljom prirodom i pokazuje mišiće. Malim pregledom agencijskih fotografija ustanovili smo da Aleksej Družinjin fotografira jedino premijera. Ali kako!

Vladimir Putin je i prije pokazivao da voli kad ga se prikazuje kao nadmoćnog muškarčinu. Vidi se i po tome što je taj bivši dužnosnik KGB-a za "svog" predsjednika izabrao dužnosnika koji je "za žilet" niži od njega, tako da mnogo viši potpredsjednik vlade i šef operative Sergej Sobjanin na fotografijama i televiziji, ako je u društvu premijera, obično sjedi.

I prije se Putin upuštao u herojske pothvate, letio je borbenim avionom, nalazio se na tatamiju u džudaškim dvobojima (kako i ne bi kao bivši policajac!), ali mu se više nikad ne smije dogoditi da ga, kao 2000. godine u Japanu, na strunjači neplanirano obori 10-godišnja Natsumi Gomi kojoj, čini se, nisu rekli da prvome među Rusima treba - pustiti.

Od tog sibirskog ljeta Putinov kipar javnoga lika i djela ne griješi. Fotografira ga na odabranim mjestima uvijek maaalko iz donjega rakursa, tako da se iza premijera vide nebo i oblaci, a ovaj ga vodi na Bajkalsko jezero i - kad ga fotograf snima u ronilici kroz okance u mraku dubine od 2000 metara - valja imati na umu da je zaronila i druga ronilica iz koje pouzdani fotograf snima  motiv svog života.

I naši su se neki političari potrudili birati svoju herojsku pojavnost, ali su pokušaji Milana Bandića i Darka Milinovića u nas doživjeli uglavnom posprdne komentare. Ovdašnji su ipak zaboravili da su između Hrvatske i Rusije, između ostaloga, još Češka i Slovačka, a tamo se, kao i u Dalmaciji, velemajstorski šale s umišljenim veličinama. Ponekad i vrlo grubo.

U Rusiji to funkcionira. Za Putinov rođendan 7. listopada studentice su snimile razgolićeni kalendar za 2011. godinu prepun bezočnih ljubavnih izjava. Pokraj vrckavih zaljubljenih studentica kontrakalendar u kojemu oporba pokušava pitati "Kad će pustiti Hodorkovskoga?" ili "Tko je ubio Politkovskaju?" izgleda, jednostavno, previše mrgodno. Zapravo - bijedno. Putina ne pitaju tko je čovjek uz njega, ako je na slici čak i Berlusconi, samo ako mu Putin pokazuje kako se zabacuje ribički štap.

Kada dođu Bernie Ecclestone ili monegaški knez Albert, Putin će sjesti za upravljač formule 1 ili će otići u lov. Harpunom će gađati tuljane na Kamčatki, susretati se s polarnim medvjedom i injekcijama uspavljivati amurskog tigra. On sasvim udubljen u temu razgovara s istraživačima na Leni u SIbiru, iako se istraživačici ne spominje ime, kao što u svom stanu ležerno, sa suprugom i labradoricom na kauču u moskovskom predgrađu čeka da dođu popisivači stanovništva. A sasvim je slučajno upravo u vrijeme popisivanja oporbeni tisak naslovima galamio da se Putin - razvodi.

Sve snima Aleksej Družinjin, a agencija RIA Novosti to stavlja u optjecaj svim agencijama. Nek' se zna. Zato se Putinu polako počinje događati ono što se svojedobno događalo Billu Clintonu. Američkom su predsjedniku u svako vrijeme i nevrijeme uvaljivali saksofon, a Putinu sad uvaljuju štenad, kao što je dobio bugarskog ovčara kad se u Sofiji prošloga tjedna potpisivao ugovor o plinovodu Južni tok.

A fotograf samo radi svoj posao. Očigledno, toliko dobro da u narušavanju Putinova izgrađenoga imidža "snažnog ali nježnog muškarca" ne pomažu čak ni razgolićene ukrajinske ljepotice, na čiju se gestu puk samo nasmije, a crveni prosvjedi jednostavno izgledaju - deplasirano.

Putin je naučio mnoge lekcije iz PR-a, ali mora još jednu: s visokim gostima iz međunarodne politike ne smije sjediti raširenih nogu duboko zavaljen u fotelju.

Komentara 37

RI
riousa
21:09 16.11.2010.

Utatica zaboravio si tudjmana

RO
ronin
12:19 19.11.2010.

seljak...

ST
Stockholm
00:31 21.11.2010.

-Putinovi politicni protivnici redovito pojedu njegov asortiman otrovnih gljiva … Zrtve: Viktor Juscenko predsjednik Ukrajine, Aleksandar Litvinenko bivsi KGB agent, Jegor Gajdar bivsi ruski premijer, Karina Moskaljenko, novinari Ana Politovskaja Anastazija Bubarova, odvjetnik Stanislava Markelov i ...! Bivsi agent KGB-a Trepaskin, jos 2002.g.upozorio je javnost:radi ubijanja politickih protivnika, Putin ozivljava poznati Staljinov eskadron smrti poznat pod kodnim imenom „V“. Prijetnjama, gestikuliranjem i galamom, Putin tragikomicno podsjeca na Carobnjak iz Oza!Hod mu je poluukoceno patkasto geganje i sibirski hladno zamrznuto lice na kojem oci, kao sjaj macijih zjenica u noci, odaju monstrum bez duse, stvorenog u laboratoriji KGB-a.Vojnicka disciplina, agentska indoktriniranost, ruski imperijalizam kao i “fleksibilnost” koja podsjeca na usmjerenu voznju tracnicama, zakinula je Putina za etiku ali ne i za stvarni cilj (ON car Rusije) i sekundarni cilj obnavljanje KGB-ovog imperijalistickog SSSR-a, sto je nerealno jer Rusija je neka vrsta Irana (sa razlikom u nuklearnim glavama) feudalno totalitaristicka i opljackana drzava, sa ortodoksnim patrijasima koji kao i mule u Iranu, imaju nezdravo velik uticaj na politiku i vlast.Zato tolika ljubav izmedju ove dvije nakarade od demokracije.Rusiju na zivotu odrzava nafta i bezobrazna pljacka prirodnih bogastava od koje profit zavrsava u dzepovima uskog kruga, Putinu poslusnih oligarha. Car Putin iza zastostor rezira KGB-ov lutkarski igrokaz, koji se uvijek placao zivotima. Jedna od tih lutaka je i Medvedev kojeg je kao onaj stari stolar Pinoccia, Putin stvorio i u tijelo mu udahnuo KGB a nos im raste i raste, KGB-eovska Rusija, umjesto na vruce, kao i do sada, uvijek puse na hladno, jer u hladnom (ratu) totalitarci su uviejk jaci nego u vrucoj slobodnoj demokraciji! Putin naivno misli kako je on bitan Zapadu.Vise je nego ocito kako i on i Rusija trebaju Zapad. DIVITI SE OVAKVOM PUTINU I RUSIJI, TO JE NAPROSTO JEDNA FASCINACIJA ZLOM I MORLANA KAPITULACIJA PRED NJIM.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije