Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iranski veleposlanik:

Gradite najbolje brodove na svijetu, a zanimaju nas i Petrokemija, LNG...

iranski veleposlanik
Foto: Robert Anic/PIXSELL
24.07.2015.
u 22:30

Iranski veleposlanik u Hrvatskoj Mohammad Ebrahim Taherian Fard u razgovoru za Večernji list kazao je da nakon ukidanja sankcija više nema prepreka za uspješno poslovanje dviju zemalja te kako Hrvatska ima prednost pred velikim silama zbog svoje već dokazane kvalitete u prijašnjoj suradnji

Iranski veleposlanik u Hrvatskoj Mohammad Ebrahim Taherian Fard u razgovoru za Večernji list kazao je da nakon ukidanja sankcija više nema prepreka za uspješno poslovanje dviju zemalja te kako Hrvatska ima prednost pred velikim silama zbog svoje već dokazane kvalitete u prijašnjoj suradnji.

Politika je svoje odradila

Nakon potpisivanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu u Iran su pohitale velike svjetske sile. Ima li Hrvatska kakve šanse dobiti poslove u Iranu uz te svjetske sile?

Situacija za hrvatske tvrtke izuzetno je povoljna. Optimalna. Sva ostala konkurencija bit će u sjeni Hrvatske. Nakon ukidanja sankcija dobili smo vjetar u leđa. I prije smo surađivali u brodogradnji i energetici, što je Hrvatska prekinula zbog velikog pritiska SAD-a, međutim Iran je još uvijek zainteresiran za tu suradnju. Hrvatska je prije kupovala sirovu naftu pa postoji velika mogućnost da Iran ponovno Hrvatskoj isporučuje sirovu naftu, i to po povoljnijim cijenama. Kako je Hrvatska u Iranu bila prisutna i prije, i za vrijeme Jugoslavije, uvjeren sam da će ponovna suradnja biti još bolja. Za Iran je izuzetno važno što imamo jako dobre političke odnose s Hrvatskom koja je članica EU i predvodnica balkanskih zemalja te igra važnu ulogu u stabilnosti čitave regije.

Iran je spreman proširiti i ojačati odnose s Hrvatskom u svim segmentima, političkim, gospodarskim, kulturnim i sportskim. Uz političku suradnju uvijek ide i gospodarska. One su kao dva krila ptice bez kojih ona ne može letjeti.

Odmah nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma velika njemačka delegacija s više od stotinu gospodarstvenika stigla je u Iran tražeći nove poslove. Je li netko iz Hrvatske najavio odlazak u Iran?

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nedavno je bila u posjetu Iranu kao i ministar turizma Darko Lorencin. Imali su niz sastanaka s državnim dužnosnicima i privatnim sektorom te su dogovorili suradnju Irana i Hrvatske.

Isto tako, gospodin Akbar Turkan, glavni savjetnik predsjednika Hassana Rohanija, dolazak na komemoraciju u Srebrenici, iskoristio je i za posjet Hrvatskoj i sastao se s visokim dužnosnicima s kojima je također dogovorio suradnju dviju zemalja. Kada postoji dobra politička suradnja, na gospodarstvenicima je da odrade posao. Politika je svoje odradila, a sada gospodarstvenici moraju to realizirati te ići u posjete Iranu. Hrvatska ima jako važan tretman kod Iranaca.

Tradicija i korijeni

Govorili ste da su sve svjetske sile u sjeni Hrvatske što se tiče poslovanja u Iranu. Zašto je Hrvatska u prednosti?

Ako se vratimo u prošlost, vidimo da je razmjena robe između Irana i Hrvatske uvijek bila izvrsna. Tradicija i korijeni postoje otprije. Poznato je da su Iran i Hrvatska već imali sklopljen ugovor u sektoru brodogradnje vrijedan stotine milijuna dolara što je zbog pritiska SAD-a Hrvatska morala otkazati.

Može li Iran spasiti hrvatsku brodogradnju i Petrokemiju?

Mi smo zainteresirani za suradnju u svim segmentima. Znamo da je hrvatska brodogradnja najbolja na svijetu i ne vidim prepreke da ponovno naručimo gradnju brodova. Još 2000. godine potpisali smo ugovor o gradnji brodova koji je Hrvatska zbog vanjskih pritisaka morala otkazati. Isto tako, zainteresirani smo i za Petrokemiju. Mi smo ponudu dali, a sada je na Hrvatskoj da odluči. Trgovinsko poslovanje i brodogradnja za nas su srednjoročno poslovanje. Mi želimo dugoročno poslovanje s Hrvatskom, a to vidimo na polju energetike. Hrvatska nam je izuzetno važna zemlja i zbog svog geopolitičkog položaja. Ona može biti naša velika vrata za poslovanje s EU. U razgovoru s hrvatskom stranom istaknuli smo da smo spremi poslovati u energetici, plinu.... znači LNG, LPG i sirova nafta. To je dobar projekt ne samo za naše zemlje nego za cijelu Europu.

>>Iranski veleposlanik: Postoji veliki potencijal za suradnju s Hrvatskom

>>Iranski veleposlanik Khodaei: Iranci su Hrvatima prijatelji

Komentara 13

AB
Abcd...
01:22 25.07.2015.

Nadam se sto boljoj suradnji sa nasim prijateljima Irancima.

BJ
Ben Juda Talmudan
09:15 25.07.2015.

ytrewq - Ne baš tako drastično.Hrvatska se treba odreći navedenih mogućih poslova u Iranu u korist SAD.Baš kao što samo napravili u Libiji.Gadafi nam je malo prije ukidanja sankcija nudio velike poslove,ali se onda javio braco iz Washingtona i rekaoo da još malo pričekamo.Na kraju je braco preuzeo naše poslove,a kasnije su i Gadafija uklonili.

AB
Abcd...
09:54 25.07.2015.

Nema niti clanka da nam je Rusija ponudila pomoc u vidu kanadera za gasenje pozara i nasi to odbili!? To je "slucajno promaklo" novinarima objaviti clanak o tome. Mi smo poslali prosle/pretprosle godine jedan kanader u teroristicki rezim tzv. Izrael kao ispomoc kada je kod njih gorilo (ali i kod nas), a oni nista kada smo mi u sada u vecim problemima? I onda tom Netanyahuovom rezimu tu neki drze ljestve...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije