Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manjine u Austriji

Gradišćanski Hrvati oštro kritizirali austrijsku vladu zbog promjena

Sopje (1)
Dragutin Šantoši
08.06.2011.
u 23:31

Predbacili su austrijskom političkom vrhu da ih nije uključio u proces izmjene zakonskih odredbi, iako su najveća i najstarija autohtona manjinska skupinu koja na području današnje Austrije obitava već gotovo pet stoljeća.

BEČ – Predstavnici gradišćanskih Hrvata i njihovih udruga iz Gradišća i Beča sazvali su u srijedu u Beču konferenciju za novinare na kojoj su se oštro usprotivili promjenama Zakona o manjinama iz 1976. godine, koje je u utorak usvojila austrijska vlada.

Kao razlog su naveli „pogoršanje“ njihovog dosadašnjeg položaja, posebno na području dvojezične topografije u naseljima te upotrebe hrvatskog jezika u javnom životu. Predbacili su austrijskom političkom vrhu da ih nije uključio u proces izmjene zakonskih odredbi, iako su najveća i najstarija autohtona manjinska skupinu koja na području današnje Austrije obitava već gotovo pet stoljeća.

Državni tajnik Josef Ostermayer rekao je u drugom dnevniku austrijske televizije ORF da nije istina da nije kontaktirao Hrvate pri izradi nacrta izmjena Zakona o manjinama i saslušao njihove primjedbe. Dodao je kako niti jedna odredba nije na štetu gradišćanskih Hrvata i da je u novi Zakon uglavljena i klauzula koja ne dozvoljava pogoršanje prava bilo koje austrijske manjinske skupine. Obećao je da će se sastati s Hrvatima i razgovarati o njihovim primjedbama. Napomenuo je da bi novi Zakon, u slučaju daljnjih promjena, trebao biti usvojen u austrijskom parlamentu, umjesto do ljetne stanke, do kraja ove godine, što Hrvatima daje nadu da će uspjeti u svojim nakanama.

Glasnogovornik Koordinacijskog odbora gradišćanskih Hrvata Josef Buranić je rekao da je „žalosno“ da je državni vrh na tako značajnom i osjetljivom pitanju zaobišao Hrvate, predbacivši mu da mijenja ustavni zakon samo da bi riješio dugogodišnji spor s koruškim Slovencima oko dvojezičnih natpisa naselja.

Gabriela Novak – Karall iz Hrvatskog centra u Beču zatražila je „modernizaciju manjinskih prava“ u skladu sa stvarnim stanjem, upozorivši kako trećina hrvatske manjine živi u Beču koji zakonodavac, za razliku od Gradišća, ne priznaje područjem naseljavanja autohtonog stanovništva.

Austrijskim zakonom o manjinama iz 1976. godine gradišćanski Hrvati su postali manjinska skupina. Državnim ugovorom iz 1955. godine (članak 7), koji je temelj zaštite manjinskih prava, Austrija se je obvezala da će ispuniti konkretne standarde zaštite manjinskih prava gradišćanskih Hrvata i koruških Slovenaca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije