Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Situacija sve gora

Gradi se ledeni zid oko Fukushime vrijedan 470 milijuna dolara

fukushima
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
03.09.2013.
u 17:47

Kako bi se zaustavilo curenje radioaktivne vode iz razrušene nuklearke, Japan će zamrznuti tlo oko spremnika

Japan će uložiti stotine milijuna dolara u gradnju ledenog zida oko nuklearne elektrane Fukushima da bi se zaustavilo curenje radioaktivne vode iz razrušene nuklearke. Procjenjuje se da će biti potrebno oko 473 milijuna dolara, prenosi BBC.

Curi sve više, a glasnogovornik japanske vlade Yoshihide Suga kaže da je vlada "zaključila kako je neophodno sudjelovati u rješavanju problema u najvećoj mogućoj mjeri".

Nuklearka je uništena 2011. potresom i tsunamijem, kada su se rastopila tri reaktora, a sustav za hlađenje potpuno je uništen.

Voda se sada pumpa u sustav za hlađenje reaktora, no skladištenje velikih količina radioaktivne vode pokazalo se izazovom za operatera postrojenja Tokyo Electric Power Company (TEPCO).

Zid zamrznute zemlje bit će izrađen oko reaktora, koristeći cijevi ispunjene rashladnom tekućinom kako bi se spriječilo da podzemne vode dolaze u kontakt s kontaminiranom vodom koja se koristi za hlađenje.

Kriza bez presedana

Dr. Tatsujiro Suzuki, zamjenik predsjednika Komisije za atomsku energiju Japana, kaže da je situacija u nuklearnoj elektrani "kriza bez presedana" te da se "pogoršava".

Dodao je kako je plan da se zamrzne tlo oko nuklearke "izazov", a potrebno je trajno rješenje. Tehnika se dosad koristila tek u maloj mjeri za kontrolu zagađenja, ali ne za radioaktivne kontaminacije, kaže Suzuki.

Dnevno se stvara 400 tona kontaminirane vode, a pohranjuje se u privremenim spremnicima u nuklearki. Prošlog mjeseca TEPCO je rekao da je 300 tona radioaktivne vode iscurilo iz jednog od spremnika.

Katastrofa u Fukushimi klasificirana je kao razina sedmog stupnja i jedna je od dvije nuklearne katastrofe koje su ocijenjene tako visoko – druga je černobilska katastrofa 1986. godine.

>>Zračenje u Fukushimi 18 puta jače no što se mislilo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije