Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gradi se autocesta od Gradeca do Bjelovara

12. prosinca 2008. u 17:46 8 prikaza

Večernji list iz pouzdanih izvora doznaje kako će se umjesto brze ceste od Gradeca do Bjelovara graditi - autocesta. Radovi će početi u proljeće iduće godine, a završiti koncem 2010., a izvođač će vjerojatno ostati austrijski Strabag.

Iz fondova EU i kredita
Doznajemo i kako će se trasa prometnice u dužini od 26 kilometara u novom profilu financirati iz dostupnih europskih fondova i povoljnim inozemnim kreditima.

- Time se odustaje od financiranja projekta iz državnog proračuna, a nove novčane pogodnosti omogućit će gradnju autoceste o kojoj se dosad nije razmišljalo - potvrđuje naš izvor. Podsjećamo da je procijenjena vrijednost radova na toj trasi više od 500 milijuna kuna, ali u profilu brze ceste. “Otkrivena” autocesta podrazumijeva gradnju dodatnih, zaustavnih traka. Ovdašnji su prometni stručnjaci sumnjičavi prema novim vijestima o novoj kategorizaciji buduće ceste koja život znači, nude i praktična objašnjenja.

- Gradnja autoceste znači i promjenu prostornog plana Županije. Uz to bi i trasa od Vrbovca do Gradeca doživjela iste preinake - tvrdi jedan od sugovornika. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da prometnica na razini autoceste vodi i naplati vožnje. Koliko god vijest o takvoj gradnji bila dobrodošla, dio bjelovarske javnosti ipak ne skriva suzdržanost, što je potvrdila i naša anketa na uzorku od 50 ispitanika. Većina je rekla kako bi bili sretni da gradnja ceste uopće počne! I u koprivničko-križevačkoj javnosti, koja s istom dozom priželjkuje kapitalni projekt, obrat s obećavane brze ceste na autocestu dočekan je s nevjericom.

Greška u koracima?
Ravnatelj Županijske uprave za ceste Krešimir Janach na pitanje je reagirao čuđenjem.

- To je pogreška, niti se tražilo da bude autocesta, za brzu cestu su projekti već u “hodu”, od nove godine ide i otkup zemljišta te u travnju gradnja - kaže Janach.

U protivnom sve se mora mijenjati, raditi nove studije i širi koridor za zaustavne trake.

Nova zbivanja, kažu građani, govore o (ne)dosljednosti političara, koji su, evo, do danas tvrdili da se iz Zagreba “ne budu vrnuli dok ne bu ceste.”
Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.