Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekoturizam

Grade se klijeti, hiže i vinogradi na 178 hektara zemljišta

'                               '
Foto: ''
1/3
22.07.2010.
u 17:45

Ministar Petar Čobanković obećao je investitoru Darku Turopoljcu pomoći u nastavku realizacije projekta

Na 178 hektara zemljišta na bistričkim bregima u naselju Globočec raste pravo zagorsko etnoselo, zamišljeno kao etno turistička zona. Projekt koji je pokrenuo zagrebački poduzetnik Darko Turopoljac prije dvije godine pod nazivom "Vu plavem trnacu" polako dobiva konkretne konture. U pitomom nedirnutom predjelu, s jedne strane okruženom šumom, a s druge brežuljcima i dolinama, grade se autohtone zagorske kućice i klijeti te podižu vinogradi, a planirani su i brojni prateći sadržaji i proizvodnja zdrave hrane.

Dolazit će se kočijama

– Cijeli ovaj kraj trebao bi živjeti kao što se živjelo nekada. Čak planiramo da se tu ne bi dolazilo automobilima, već kočijama. U polju bi se radilo uz pomoć volova i konja, ljudi bi radili u narodnim nošnjama. Hranile bi se krave, proizvodili sir i vrhnje, čak bi se i kolinje obavljalo na tradicionalan način. Na neki način željeli bismo zaustaviti vrijeme, modernoj mehanizaciji ovdje ne bi bilo mjesta. Neki bi radnici ovdje mogli živjeti i raditi – kaže Darko Turopoljac. Cijeli kompleks jučer je obišao i ministar poljoprivrede Petar Čobanković te bio ugodno iznenađen viđenim, posebno zato što je očekivao da je to više u idejnim nacrtima i skicama, a manje u konkretnim aktivnostima.

– Ovo je za svaku pohvalu jer je ovdje riječ ne samo o poboljšanju turističke ponude već i o pokretanju ekološke poljoprivredne proizvodnje. Slušao sam o ovom projektu i gledao prospekte, mislio sam da je to nešto što tek treba krenuti, no ovdje je već velik dio napravljen. Također je velika prednost to što već postoji i idejni projekt i investitor – rekao je ministar.

Potreban kredit

Inače, vrijednost cijelog projekta procijenjena je na 30-ak milijuna eura, no za dovršetak prve faze bit će dovoljno od 8 do 10 milijuna eura. Za nastavak radova Turopoljac želi podići kredit od 26,4 milijuna kuna, i tu očekuje pomoć države, pa i resornog ministarstva.

– Vjerujem da oko toga neće biti problema, no mislim da bi prvi korak sada trebao biti da neki od bankara dođe ovamo i vidi o čemu je riječ. Vjerujem da će i Ministarstvo u okviru svojih različitih potpora moći konkretno pomoći – rekao je ministar Čobanković.

U obilasku je bio i načelnik Marije Bistrice Stjepan Muhek, a naglašeno je kako bi realizacija ovoga projekta značila velik iskorak u turističkoj ponudi ne samo Marije Bistrice već i cijeloga Zagorja.

Inače, radi se svakodnevno, od zemljanih radova do uređivanja puteva, no grade se već i kuće, klijeti te pomoćne zgrade. Usto, već je velika površina i pod vinogradom.

Komentara 3

KI
kiki29
19:58 28.07.2010.

super je da se gradi i uopće nisam nezadovoljan time, dapače...samo, kruže svakakve priče o podrijetlu kapitala koji stoji iza ovog projekta, a najviše se spominje zagrebački gradonačelnik i njegova pajdašija....a i kad se ime ovog Turopoljca ukucka u gugl svašta ispada van....ima tu posla za organe...

LZ
ludi_zagorec
08:23 26.07.2010.

Samo da imaju novca do kraja projekta... bio sam gore prije par dana i ima se kaj vidjeti... projekt napreduje odlicno i ako završetak ugleda svjetlo dana, ovo bi mogla biti jedna svijetla točka u hrvatskom kontinentalnom turizmu.

LZ
ludi_zagorec
13:22 31.07.2010.

bolje da taj novac zabiju u tu gradnju nego u svoj džep... ovo je vjerojatno prvi put da se krade novac koji se pojavljuje kod gradnje nekog kulturnog dobra... a gospodin turopoljec i zagrebacki gradonacelnik su \"kumovi\"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije