Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HNB upozorava na prevarante: Građanima pogođenima potresom nude rizične kredite

Potrošačima prijeti opasnost od vraćanja iznosa znatno većeg od očekivanog, primanja iznosa manjeg od očekivanog pri isplati kredita, manipulacije osobnim podacma i krađe identiteta
21. siječnja 2021. u 10:42 3 komentara 484 prikaza
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Putem društvenih mreža građanima područja pogođenih potresom nude se neregulirani zajmovi koji predstavljaju zaduživanje povećanog rizika.

Ilustracija podaci hnb-a Zbog pandemije karticama se plaćaju sve niži iznosi

Nejasan je identitet kreditora i nemarno sastavljena ponuda koja ostavlja dojam lošeg prijevoda na hrvatski jezik bez potpunih informacija uobičajenih za ponude kreditnih proizvoda ili pojedinosti ugovora, a u slučaju kad potencijalni klijenti zatraže dodatne informacije, ponuditelj izbjegava dati precizan odgovor.

Na takve je rizične "kreditore" upozorila Hrvatska narodna banka i poručila da su im uvjeti i cijena vrlo često znatno nepovoljniji za korisnika kredita od uvjeta iz ponude reguliranih kreditora. Iz HNB-a kažu da se potrošači koji se odluče na takve zajmove izlažu različitim rizicima: financijskom riziku gubitka novca i prije potpisivanja ugovora, vraćanja kredita u znatno većem iznosu od očekivanog ili pri isplati kredita primanja iznosa manjeg od očekivanog te rizicima prijevare i manipulacije osobnim podacima jer se u procesu kreditiranja traže osobni podaci bez pojašnjenja svrhe prikupljanja, načina obrade i pohrane tih podataka, čime rastu rizici vezani uz krađu identiteta ili posljedične prijevare.

HNB SLOVENCI UVODE 'LEŽARINU' NA ŠTEDNJU HNB: U Hrvatskoj nema razloga da se uvede negativna kamatna stopa

Iz HNB-a podsjećaju da su potencijalni kreditori dužni potrošačima pužiti predugovorne informacije o nazivu, adresi i matičnom broju trgovca, osnovnim obilježjima i ukupnoj cijeni financijske usluge, ključnim odredbama ugovora, načinu rješavanja sporova i pravu na jednostrani raskid.

1 / 27
Prazna Petrinja: Potres razrušio centar grada

Također, dužni su im uručiti Europski standardizirani informativni obrazac iz kojeg su jasno vidljive informacije o glavnim obilježjima zatraženoga kredita, kamatnoj stopi i drugim troškovima, učestalosti i broju uplata, simulaciji u slučaju nepovoljnoga kretanja tečaja za 20 posto ako je kredit u valuti ili vezan valutnom klauzulom i brojne druge korisne informacije.

- Ponude koje ne sadrže navedene informacije ili u sklopu kojih do tih informacija nije moguće doći ni na osobni zahtjev rizične su za potrošača – upozorava regulator koji je uz uozorenje priložio popis institucija kojima je izdao odobrenje za rad ili su registrirane za pružanje usluga na teritoriju Republike Hrvatske.

HNB ZBOG KORONE HNB predlaže da banke do kraja 2021. ne isplaćuju dividendu

Taj je popis na sljedećim poveznicama:

Popis kreditnih institucija, Popis kreditnih unija, Registar kreditnih posrednika za posredovanje u stambenom potrošačkom kreditiranju, Popis kreditnih posrednika iz drugih država članica i Popis ostalih institucija koje ostvaruju slobodu poslovnog nastana i slobodu pružanja usluga.

 

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
 • beroberobero2:

  legalni prevaranti, legalna lopovska drzava, lopovski HDZ, lopovski domovinski rat

 • dragutin6:

  Isto zelenaški krediti samo što banke imaju blagoslov države.

 • Avatar babinjak1984
  babinjak1984:

  PBZ,Zagrebačka banka imaju povoljne kredite?Ista mafija.