Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKO DRUŠTVENIH MREŽA

HNB upozorava na prevarante: Građanima pogođenima potresom nude rizične kredite

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
21.01.2021.
u 10:42

Potrošačima prijeti opasnost od vraćanja iznosa znatno većeg od očekivanog, primanja iznosa manjeg od očekivanog pri isplati kredita, manipulacije osobnim podacma i krađe identiteta

Putem društvenih mreža građanima područja pogođenih potresom nude se neregulirani zajmovi koji predstavljaju zaduživanje povećanog rizika.

Nejasan je identitet kreditora i nemarno sastavljena ponuda koja ostavlja dojam lošeg prijevoda na hrvatski jezik bez potpunih informacija uobičajenih za ponude kreditnih proizvoda ili pojedinosti ugovora, a u slučaju kad potencijalni klijenti zatraže dodatne informacije, ponuditelj izbjegava dati precizan odgovor.

Na takve je rizične "kreditore" upozorila Hrvatska narodna banka i poručila da su im uvjeti i cijena vrlo često znatno nepovoljniji za korisnika kredita od uvjeta iz ponude reguliranih kreditora. Iz HNB-a kažu da se potrošači koji se odluče na takve zajmove izlažu različitim rizicima: financijskom riziku gubitka novca i prije potpisivanja ugovora, vraćanja kredita u znatno većem iznosu od očekivanog ili pri isplati kredita primanja iznosa manjeg od očekivanog te rizicima prijevare i manipulacije osobnim podacima jer se u procesu kreditiranja traže osobni podaci bez pojašnjenja svrhe prikupljanja, načina obrade i pohrane tih podataka, čime rastu rizici vezani uz krađu identiteta ili posljedične prijevare.

Iz HNB-a podsjećaju da su potencijalni kreditori dužni potrošačima pužiti predugovorne informacije o nazivu, adresi i matičnom broju trgovca, osnovnim obilježjima i ukupnoj cijeni financijske usluge, ključnim odredbama ugovora, načinu rješavanja sporova i pravu na jednostrani raskid.

1/27

Također, dužni su im uručiti Europski standardizirani informativni obrazac iz kojeg su jasno vidljive informacije o glavnim obilježjima zatraženoga kredita, kamatnoj stopi i drugim troškovima, učestalosti i broju uplata, simulaciji u slučaju nepovoljnoga kretanja tečaja za 20 posto ako je kredit u valuti ili vezan valutnom klauzulom i brojne druge korisne informacije.

- Ponude koje ne sadrže navedene informacije ili u sklopu kojih do tih informacija nije moguće doći ni na osobni zahtjev rizične su za potrošača – upozorava regulator koji je uz uozorenje priložio popis institucija kojima je izdao odobrenje za rad ili su registrirane za pružanje usluga na teritoriju Republike Hrvatske.

Taj je popis na sljedećim poveznicama:

Popis kreditnih institucija, Popis kreditnih unija, Registar kreditnih posrednika za posredovanje u stambenom potrošačkom kreditiranju, Popis kreditnih posrednika iz drugih država članica i Popis ostalih institucija koje ostvaruju slobodu poslovnog nastana i slobodu pružanja usluga.

 

Komentara 3

BE
beroberobero2
18:57 21.01.2021.

legalni prevaranti, legalna lopovska drzava, lopovski HDZ, lopovski domovinski rat

DR
dragutin6
11:58 21.01.2021.

Isto zelenaški krediti samo što banke imaju blagoslov države.

Avatar babinjak1984
babinjak1984
11:08 21.01.2021.

PBZ,Zagrebačka banka imaju povoljne kredite?Ista mafija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije