Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra u Večernjem

Građani savjesniji od političara: kako se Hrvati bore protiv klimatskih promjena

Prosvjed za klimu
Foto: Zoe Šarlija/PIXSELL
26.01.2020.
u 18:30

Protiv klimatskih promjena Hrvati se bore kupnjom lokalnih proizvoda, paze na grijanje, recikliraju smeće...

Građani Hrvatske najviše od svih Europljana osjećaju posljedice klimatskih promjena u svakodnevnom životu. Štoviše, više od trećine ne isključuje scenarij da se u budućnosti preseli u hladniju regiju, bilo u Hrvatskoj ili izvan nje.

Podaci su to iz velikog istraživanja Europske investicijske banke provedenog diljem EU te u SAD-u i Kini, a koje je otkrilo da, iako u Hrvatskoj tema klimatskih promjena gotovo uopće nije u političkom prostoru, posebice u usporedbi s drugim državama EU, građani ne samo da su – kada im se pozornost usmjeri na tu temu – više nego svjesni da se s klimom nešto događa, nego da već i trpe posljedice te pokušavaju sami barem djelomično popraviti stanje, i to masovnije nego što bi se dalo na prvi pogled pretpostaviti.

Ako je ikada bilo skeptika koji nisu vjerovali da su klimatske promjene stvarne, unatoč najjednostavnijoj metodi prikupljanja iskustvenih dokaza, kao što je pogled kroz prozor i na kalendar, sada ih gotovo i nema jer samo šest posto ispitanika i dalje sumnja da se s klimom nešto događa. Gotovo nevjerojatnih 93 posto ispitanika potvrdilo je da već osjeća negativan utjecaj promjena na svakodnevni život. Lošije je samo u Italiji (94 posto) i Malti (95 posto).

>>Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka ili u našem e-izdanju!

Ne propustite i druge teme:

>>Milan Kujundžić odlazi, novi ministar Beroš ili Plazonić?

>>Kolege: Zašto Stavljenić Rukavina forsira aferu Srebrnjak kada zna da je to pogrešno?

>>Polovicu zatvorskih kazni koje MUP zatraži, suci odbiju

>>S režijama kasni 40% manje građana nego prije 10 godina

Ključne riječi

Komentara 5

PR
prokurator
21:59 27.01.2020.

prije 10ak dana, 556 hrvatskih znanstvenika svih grana (praktički - cijela domaća znanost) potpisalo je apel vladi za uvođenjem izvanrednog klimatskog stanja. ali što znaju nekakvi znanstvenici, evo tu će naši rvacki komentatori objasnit kako je sve to zavjera!

DU
Deleted user
23:23 26.01.2020.

Pokažite dokaze javno da svi vide

Avatar mrkyyy
mrkyyy
22:31 26.01.2020.

naravno da je Hrvatima najteže zbog klimatskih promjena hahaha, nisam ni sumnjao... kao što smo navodno najnesretniji, najsiromašniji, najjadniji... takvih gunđala kao što smo mi nigdje na svijetu nema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije