Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREMANJE INICIJATIVE I OSNIVANJE GRAĐANSKOG ODBORA

Građani predlažu zakon kad skupe milijun potpisa

europska unija
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/2
01.03.2014.
u 07:15

Imaju li građani ikakvu mogućnost – uz biranje predstavnika u Europskom parlamentu – utjecati na donošenje zakona? Imaju. Od 1. travnja 2012. građani EU imaju novi alat koji im omogućava da sudjeluju u stvaranju europske politike.

Građanska inicijativa, ustanovljena Lisabonskim ugovorom, osigurava da milijun građana iz barem četvrtine država članica ima pravo tražiti od Europske komisije da predloži novi zakon u području za koji je nadležna. Organizator građanske inicijative je odbor, sastavljen od najmanje sedam građana EU koji žive u sedam različitih država članica, te ima jednu godinu da prikupi potrebnu podršku. Potpise moraju ovjeriti nadležne vlasti iz svake od država članica. Organizatori uspješnih inicijativa sudjelovat će na saslušanju u Europskom parlamentu. Komisija ima tri mjeseca da razmotri inicijativu i odluči kako će djelovati.

Prva dosad uspješna peticija je ona koja se tiče prava na vodu. EU peticijom za pravo na vodu skupljeno je više od 1,85 milijuna potpisa što je gotovo dvostruko više od potrebnih, a Hrvatska je jedna od 15 zemalja čiji je broj potpisnika peticije ostao ispod praga (potrebno je bilo devet tisuća potpisa). Najviše su prikupili Nijemci, 1,3 milijuna potpisa, čak 18 i pol puta više od minimalnog broja koji zahtijeva EU. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije