Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o izvlaštenju

Građani moraju sami plaćati troškove izgubljenog žalbenog postupka

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.05.2014.
u 16:33

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović branila je zakon tvrdnjom da slična rješenja postoje i u drugim zakonima te zaključila da će se ovom odredbom onemogućiti ulaganje žalbi iz obijesti, samo zato što netko želi napakostiti investitoru

Unatoč žestokim kritikama oporbe, ali čak i nekih zastupnika iz redova vladajućih, saborska većina danas je donijela novi Zakon o izvlaštenju prema kojem će građani, ako im žalba na izvlaštenje bude odbijena, sami morati plaćati troškove žalbenog postupka. Dio zastupnika ustvrdio je da je takva odredba, koju je Vlada naknadno, amandmanom unijela u zakon, protuustavna te da se time radi pritisak na vlasnika nekretnine kako bi odustao od žalbe kako ne bi morao snositi troškove izvlaštenja.

– Uredbom Vlade država ti uzima privatnu imovinu, a ako se žališ i žalba ti bude odbijena, još ćeš platiti troškove žalbenog postupka. Ovako smo ne samo raščistili s nepovredivošću vlasništva nego ohrabrujemo građane da i oni budu investitori u nekretnine koje često po političkoj odluci postaju interesna zona izvlaštenja – upozorio je Dragutin Lesar vladajuće. SDP-ova Ingrid Antičević Marinović branila je zakon tvrdnjom da slična rješenja postoje i u drugim zakonima te zaključila da će se ovom odredbom onemogućiti ulaganje žalbi iz objesti, samo zato što netko želi napakostiti investitoru.

HDZ-ov Željko Reiner odgovorio joj je da ovo Hrvatsku vraća u 40-te godine prošlog stoljeća.

– Tada se ljudima oduzimalo privatno vlasništvo, koje bi u svakoj demokratskoj zemlji moralo biti neprikosnoveno. Ovo je nezamislivo, iako je možda sukladno nečijem svjetonazoru. Neki očito nisu shvatili da smo mi članica EU – kritizirao je Reiner. Damir Kajin nije shvatio zaključak Ingrid Antičević Marinović kako će ova odredba zaustaviti žalbe iz obijesti.

– Koji su to obijesni razlozi ako netko želi na mojoj zemlji graditi hotel koji će možda jednog dana htjeti graditi moje dijete? Moram imati pravo da branim svoje. Nije problem da se privatno uzima za školu, cestu ili vodovod, ali je problem kad se eksplorira za privatno – žalio se Kajin. Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt pitala je zašto se mijenja dobra odredba koja je bila u svim zakonima o izvlaštenju, a ovim se prijedlogom ide u korist korisnika izvlaštenja.

>>Hrvatski sabor slavi svoj dan i otvara vrata građanima

Komentara 2

Avatar velika jabuka
velika jabuka
17:07 30.05.2014.

zakon o izvlašćenju je nakaradan, a odredba o troškovima žalbe čini ga monstruoznim. o kakvim se to investitorima priča, privatnicima koji u projektu obećavaju brda i doline ili državi čiji službenici prave projekte ne mareći koliku štetu će načiniti nekim građanima, svejedno? žalosno je da vlada služi kao veš-mašina za pranje privatno izmanipularnih 'zona izvlaštenja.'

MX
MXLCLGTG
19:59 30.05.2014.

Dobar zakon nema sta kako rece poznata zastupnica da se sa tim zakonom onemoguci ulaganje zalbe divota samo jedna strana i to ona koja izvlastuje mora biti u pravu zakon partije davno vidjeno.,davno sam jedan puta rekao da je ova Vlada progurala zakona koji nikome nisu jasni,i dobro bi bilo svaki zakon poslati na ustavnost,jer dosta njih je protivustavno ali kontra od EU zakona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije