Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNI SUD

“Građani imaju pravo odlučiti o svom životu, ali i o svojoj smrti”

Judges of the second senate of the German Constitutional Court, Peter Mueller (l-r), cheif judge Andreas Vosskuhle and Peter M. Huber, arrive for the announcement of the verdict on the NPD ban proceedings at the German constitutional court in Karlsruhe, G
Foto: DPA/PIXSELL
27.02.2020.
u 17:15

Presuda njemačkoga Ustavnog suda prema kojoj se dopušta profesionalna pomoć u slučaju samoubojstva neizlječivo bolesnih

Njemački Savezni ustavni sud donio je jučer odluku po kojoj se zabrana traženja tuđe profesionalne pomoći u slučaju samoubojstva smatra neustavnom.

Takvu vrstu samoubojstva do sada je zabranjivao paragraf 217. njemačkog kaznenog zakona. Taj je zakon njemački parlament Bundestag usvojio u prosincu 2015. kako bi udruženjima i pojedinačnim osobama zabranio tzv. „biznis sa smrću“.

No Ustavni je sud sada donio jasnu odluku: “Paragraf 217. nije u skladu s Ustavom”, kaže se u presudi, čime su na snagu ponovno stupile odredbe koje su vrijedile do 2015. prema kojima liječnici smiju pacijente savjetovati o dobrovoljnoj smrti i staviti im na raspolaganje lijek koji dovodi do smrti.

– Pravo građana da sami odlučuju o svom životu uključuje i slobodu oduzimanje života, ali i pravo da se u provedbi toga potraži pomoć nekog drugog – objasnio je predsjednik Ustavnog suda Andreas Vosskuhle.

Posljedice uvođenja paragrafa 217. u kazneni zakon bile su velike: mnogi liječnici u njemačkim bolnicama više uopće nisu htjeli razgovarati s pacijentima o propisivanju “tablete za smrt” jer im je prijetila kazna zatvora do tri godine. Teško oboljelim osobama koje su si htjele prekratiti muke nije preostalo ništa drugo nego “potpomognutu smrt” potražiti u Švicarskoj ili Nizozemskoj.

Bivši ministar zdravstva Hermann Gröhe (Kršćansko-demokratska unija CDU) žali zbog odluke Ustavnog suda. On strahuje da bi samoubojstvo moglo postati “normalna praksa”. Presudu su također kritizirali i predstavnici dviju najvećih crkvenih zajednica u Njemačkoj, katoličke i protestantske.

– Ova je presuda velika prekretnica u našoj kulturi koja je orijentirana prema zaštiti života – stoji u odvojenim priopćenjima Katoličke i Protestantske crkve u Njemačkoj.

Komentara 1

DU
Deleted user
20:09 27.02.2020.

De jure ispravno. Samo kuda to vodi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije