Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

“Građani imaju pravo odlučiti o svom životu, ali i o svojoj smrti”

Presuda njemačkoga Ustavnog suda prema kojoj se dopušta profesionalna pomoć u slučaju samoubojstva neizlječivo bolesnih
27. veljače 2020. u 17:15 2 komentara 630 prikaza
Judges of the second senate of the German Constitutional Court, Peter Mueller (l-r), cheif judge Andreas Vosskuhle and Peter M. Huber, arrive for the announcement of the verdict on the NPD ban proceedings at the German constitutional court in Karlsruhe, G
Foto: DPA/PIXSELL

Njemački Savezni ustavni sud donio je jučer odluku po kojoj se zabrana traženja tuđe profesionalne pomoći u slučaju samoubojstva smatra neustavnom.

Životni partneri podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu Ivan Hrstić Ruši li Ustavni sud i ustavnu definiciju braka?

Takvu vrstu samoubojstva do sada je zabranjivao paragraf 217. njemačkog kaznenog zakona. Taj je zakon njemački parlament Bundestag usvojio u prosincu 2015. kako bi udruženjima i pojedinačnim osobama zabranio tzv. „biznis sa smrću“.

No Ustavni je sud sada donio jasnu odluku: “Paragraf 217. nije u skladu s Ustavom”, kaže se u presudi, čime su na snagu ponovno stupile odredbe koje su vrijedile do 2015. prema kojima liječnici smiju pacijente savjetovati o dobrovoljnoj smrti i staviti im na raspolaganje lijek koji dovodi do smrti.

– Pravo građana da sami odlučuju o svom životu uključuje i slobodu oduzimanje života, ali i pravo da se u provedbi toga potraži pomoć nekog drugog – objasnio je predsjednik Ustavnog suda Andreas Vosskuhle.

Policija - Ilustracija ISTRAGA U TIJEKU Policajka ubila četiri člana svoje obitelji pa počinila samoubojstvo

Posljedice uvođenja paragrafa 217. u kazneni zakon bile su velike: mnogi liječnici u njemačkim bolnicama više uopće nisu htjeli razgovarati s pacijentima o propisivanju “tablete za smrt” jer im je prijetila kazna zatvora do tri godine. Teško oboljelim osobama koje su si htjele prekratiti muke nije preostalo ništa drugo nego “potpomognutu smrt” potražiti u Švicarskoj ili Nizozemskoj.

Bivši ministar zdravstva Hermann Gröhe (Kršćansko-demokratska unija CDU) žali zbog odluke Ustavnog suda. On strahuje da bi samoubojstvo moglo postati “normalna praksa”. Presudu su također kritizirali i predstavnici dviju najvećih crkvenih zajednica u Njemačkoj, katoličke i protestantske.

Miroslav Šeparović MILANOVIĆEVA ODLUKA Šeparović: Ustavni sud se neće miješati u odluku o mjestu inauguracije

– Ova je presuda velika prekretnica u našoj kulturi koja je orijentirana prema zaštiti života – stoji u odvojenim priopćenjima Katoličke i Protestantske crkve u Njemačkoj.

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • Avatar Epimelijade
    Epimelijade:

    De jure ispravno. Samo kuda to vodi?

  • neboiznadzagreba:

    Ljudi se sve više igraju bogova, odlučuju o nečemu što nisu stvorili i što ne mogu dokinuti - životu i smrti.