Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snježna oluja u SAD-u

Građani bez struje i vode pohrlili u trgovine: Potrepština gotovo nema, čeka se i po sat vremena

Foto: PIXSELL
1/7
19.02.2021.
u 09:34

U Teksasu se očajnički traže potrepštine za koje nije potrebna električna energija i koje mogu zagrijati građane

Dio SAD-a još uvijek pogađa ekstremno hladno i olujno vrijeme, a najmanje 38 osoba je smrtno stradalo zbog zimskih uvjeta. Sumnja se da je još osam smrti povezano s vremenom, no čekaju se rezultati obdukcije, a od prošlog je tjedna postavljeno više od 2,500 rekordno za maksimalno nisku temperaturu.

U Teksasu se očajnički traže potrepštine za koje nije potrebna električna energija i koje ih mogu zagrijati. Trgovine su gotovo prazne, a velik dio njih uopće niti ne radi. Također, u trgovinama je zabilježena velika nestašica flaširane vode, a građani na nekim mjestima u redu za ulazak u trgovinu čekaju i po sat vremena. 

- Morate stajati u redu po 20 do 30 minuta, a zatim uđete i uzmete sve što je dostupno jer su trgovine uglavnom prazne, rekla je Claudia Lemus, stanovnica Teksasa, za CNN. Gotovo 300.000 domova i tvrtki u Texasu i dalje nema električnu energiju, a zbog lošeg bi je vremena moglo nestati u brojnim drugim država, uključujući Oregon Louisianu, Mississippi, Illinois, Kentucky, Ohio, Zapadnu Virginiju, Virginiju i Sjevernu Karolinu.

Život bez električne energije u nezapamćeno hladnim uvjetima natjerao je građane da potraže alternativne načine grijanja. Neki se griju pomoću generatora i kamina, dok drugi žive u upaljenim automobila ili skloništima. Također, oko 13 milijuna ljudi suočava se s nestašicom dovoda vode. 

Alternativni načini grijanja doveli su i do novog ozbiljnog problema - trovanja ugljičnim monoksidom, plinom bez mirisa koji se nakuplja sagorijevanjem fosilnog goriva. Samo u Houstonu zabilježeno je više od 100 slučajeva trovanja, a diljem zemlje nekoliko je osoba zbog toga preminulo. 

Vremenski su uvjeti otežali i distribuciju cjepiva protiv koronavirusa, dok su neke pošiljke odgođene. 

Majka iz Teksasa rekla je za CNN kako razmišlja o putovanju u Meksiko kako bi zaštitila svoju obitelj. Planira otići u hotel i tamo se smjestiti, a problem za njezinu obitelj predstavlja zamrzavanje zalihe inzulina koji je potreban njezinoj djeci. 

Opasnost predstavlja i vožnja pa je tako guverner Virginije Ralph Northam apelirao na stanovnike da ne voze. 

- Uvjeti za putovanje vrlo su opasni - molim vas, klonite se cesta, poručio je. 

Ključne riječi

Komentara 1

BU
Bubreg2020
10:16 19.02.2021.

Očekujem da će zbog ove katastrofe udio državljana SADa u migrantskoj populaciji drastično porasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije