Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAGA 'VARAŽDINSKO SMEĆE'

Grad uzima kredit, iako ne zna hoće li ostatak platiti Fond

bale varaždin
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
16.07.2014.
u 11:00

- Uvjet za sufinanciranje je da se smeće prije odlaganja obradi. Imamo načelnu suglasnost Ministarstva i Fonda da će ukoliko ispunimo taj uvjet oni ipak sufinancirati zbrinjavanje sa 60 posto - kaže G. Habuš

Varaždinsko Gradsko vijeće jučer je na prijedlog gradonačelnika Gorana Habuša izglasalo Odluku o novom zaduženju Grada od 24 i pol milijuna kuna, koje će se koristiti za financiranje zbrinjavanja baliranog otpada u Brezju.

Habuš vjeruje

Tko će platiti ostatak od oko 60 milijuna kuna zasad nije sigurno, ali Habuš čvrsto vjeruje kako će to biti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond je, podsjetimo, nedavno odbio sufinancirati varaždinsku koncesiju za zbrinjavanje baliranog otpada uz obrazloženje kako je protivna Zakonu o održivom gospodarenju otpadom.

- Intenzivno razgovaramo s Ministarstvom i uvjet za sufinanciranje je da se smeće prije odlaganja obradi. Imamo načelnu suglasnost Ministarstva i Fonda da će ukoliko ispunimo taj uvjet oni ipak sufinancirati zbrinjavanje sa 60 posto. Mi ćemo financirati ostatak, a građane i građanke to neće koštati ni lipu - kazao je Habuš koji nije želio otkriti hoće li se otpad obrađivati u MBO postrojenju u Brezju ili negdje drugdje.

- Na nama je da Fondu u roku od mjesec dana ponudimo prihvatljiv model u skladu sa zakonom - kazao je Habuš koji se nada da će sredinom listopada sve biti riješeno te da će početi zbrinjavanje.

Ipak, priznao je kako u ovom trenutku ne postoji garancija da će Fond uistinu i sufinancirati zbrinjavanje varaždinskog smeća.Na to su upozoravali jučer i oporbeni vijećnici, ali i Odbor za financije koji zbog nedorečenosti nije uopće podržao stavljanje ove točke na dnevni red.

Cingula ne vjeruje

- Aktualni vlastodršci su nas prije dvije i pol godine uvjeravali kako će riješiti problem smeća u roku od 120 dana. Ja im tada nisam vjerovao, a ne vjerujem niti sada da će u roku od mjesec dana napraviti ovako kompleksan dokument kakav traži Fond. Imali su dvije i pol godine, a danas nemaju plan - upozorio je nezavisni vijećnik Marijan Cingula.

S njim se složio je vijećnik HRAST-a Željko Cecelja, koji je kazao kako je ovo možda konstruktivno rješenje, ali “nije sazrelo”.

Vijećnik HSLS-a Željko Bunić upozorio je kako se Grad aneksom ugovora izlaže velikim rizicima, jer se mijenjaju uvjeti za dobivanje koncesije. Oporba i dalje traži sazivanje tematske sjednice na temu smeća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije