Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spomenička renta

Grad se hvali iako ne plaća obnovu Hrvatskog doma

hrvatski15
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
01.03.2011.
u 17:51

Od 2,6 milijuna kuna, koliko će zaraditi od spomeničke rente, čak će 1,5 milijuna potrošiti na Hrvatski dom

Uređenje Hrvatskog doma jedan je od dvaju najvažnijih projekata gradske uprave u ovoj godini. Za to je u proračunu i predviđeno 1,5 milijuna kuna – pohvalio se karlovački gradonačelnik Damir Jelić nekoliko puta velikim projektom koji će realizirati u suradnji sa stranačkim partnerom HSS-om. 

No, nije rekao da će zbog uređenja HSS-ove zgrade trpjeti stanari Zvijezde i svi oni koji imaju pravo na novac od spomeničke rente. 

Isto i u 2012.

Naime, od 2,6 milijuna kuna, koliko gradska uprava planira naplatiti spomeničke rente i potrošiti ove godine, 1,5 milijuna, potvrdila je Andreja Barberić, glasnogovornica gradske uprave, raspoređeno je za obnovu Hrvatskog doma, a 400.000 kuna za obnovu zgrada, što mogu iskoristiti stanari Zvijezde. Usporedbe radi, lani je za obnovu građevina u Zvijezdi izdvojeno ukupno 1,4 milijuna, godinu prije od 2,8 milijuna za to su odvojena dva milijuna, a u 2008.godini od 2,2 milijuna od rente čak je 1,7 milijuna uloženo u obnovu privatnih zgrada. Dakle, Hrvatski će dom urediti tvrtke koje svakog mjeseca uplaćuju novac za spomeničku rentu na gradski račun, i to na vlastitu “štetu”. Tako je odlučio grad, odnosno gradonačelnik.

Za Trg i “objekte”

– Kada sam se u gradskoj upravi raspitivao za sredstva od spomeničke rente, rekli su da mogu podnijeti molbu, ali da vjerojatno neću dobiti ništa jer novca nema. Odnosno, da sve ide za obnovu Hrvatskog doma, te da će takva “podjela” biti aktualna i sljedećih nekoliko godina. Nemam ništa protiv uređenja Hrvatskog doma, ali nije u redu da se sav novac za uređenje uzima od spomeničke rente i da zato mi koji je uplaćujemo moramo izvisiti – kazao je obrtnik i dodao da su prijašnjih godina ljudi znali dobiti i 200.000 kuna za obnovu kuće, uređenje fasade, krovišta, stolarije. Stoga se opravdano pita što će moći napraviti za samo 400.000 kuna u ovoj godini. No, u gradskoj upravi kažu da građane nisu zaboravili. Novac im je, kažu, osiguran, javni je natječaj objavljen, a iza iznosa stoji Gradsko vijeće, koje ga je potvrdilo. Ostatak će grad, također prema odluci Gradskog vijeća, namijeniti za “dodatna ulaganja na objekte na Trgu bana J. Jelačića”, i to pola milijuna kuna, a 200.000 kuna planira za obnovu gradskih zgrada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije