Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADSKI PROJEKTI Pula mora zamirisati po parkovima, zelenilu i cvijeću

Grad sa 20 parkova postaje prava zelena oaza

Uređenje parkova možda je i predizborna akcija, ali građanima će svakako dobro doći
Foto: Duško Marušić
29.10.2008.
u 15:49

Iako će se mnogi, s nostalgijom, sjećati Pule kao grada parkova, grad najviše zelenih površina ima u biti danas. Tvrdi to Tatjana Mandić, voditeljica Odjela hortikulture u komunalnom poduzeću Herculanei. Grad ima 20-ak uređenih parkova i preko stotinu zelenih površina, a u to se ne ubrajaju šume. Od danas bi parkovi trebali biti još lijepši jer je danas počeo izvedbeni dio projekta Pulske oaze.

Korisne podzemne vode
Na južnom Bulevaru počelo je sustavno uređenje parkova, za što je zasad iz proračuna izdvojeno 150.000 kuna. - Cilj je da parkovi postanu ponos grada, a za to je potreban novi sustav navodnjavanja. Pula ima oko 63.000 četvornih metara zelenih površina pa bi 20-ak posto grada moglo postati zelena oaza.

Navodnjavanje ćemo uvesti u 16 parkova, a kako za to treba puno vode, sklopit ćemo ugovor sa tvrtkom HGI. Tvrtka će ispitati resurse i kakvoću podzemnih voda te postojećih bunara, predložiti način korištenja za navodnjavanje i eventualno izradu novih bunara. Kako će sustavi za navodnjavanje biti postavljeni na dubinu 30 do 40 centimetara, zatražili smo i suglasnost konzervatora - kazao je Damir Prhat, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav.

Skupo navodnjavanje
Stručnjakinja za hortikulturu Tatjana Mandić navodi da su troškovi navodnjavanja poprilični. U svibnju troškovi navodnjavanja parkova stoje oko 30.000 kuna, a u kolovozu dosegnu do 100.000 kuna. To je cijena za ljepotu grada kojoj pridonosi i više od tisuću stabala u nekoliko drvoreda, te jedinstveno spomen-groblje, Mornaričko groblje s najvećom skupinom čempresa na Mediteranu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije