Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLJUŠTE TUŽBE

Grad Rijeka i Luka nisu u sporu samo zbog komunalne naknade

lik-delta-txt.jpg
import
21.12.2007.
u 17:00

RIJEKA - Najveće riječko parkiralište Delta, riječ je o 10 tisuća “kvadrata” s 500 parkirališnih mjesta, koje koristi gradsko poduzeće Rijeka promet, njegov vlasnik, Luka, iako u rukama ima vlasnički list, ne može već godinama vratiti u posjed. No, to je samo dio priče o sukobu Luke i Grada koji zbog neplaćene komunalne naknade, u sudskom sporu koji je već došao do ovrhe, dražbom Delte želi namiriti dug.

Delta je lučka
S druge, pak, strane Luka, također sudski, potražuje od Grada i Rijeka prometa izgubljene prihode jer im je onemogućeno gospodarsko korištenje prostora koji je njihov.

Prema tvrdnjama gradskih vlasti Luka je za komunalnu naknadu dužna 25 milijuna kuna, no taj iznos još nije napokon potvrđen jer je na posljednjem sudskom ročištu imenovan sudski vještak koji će pregledati svu dokumentaciju koju je dostavila Luka, a odnosi se na dosad plaćeno.

Usluge sudskog vještačenja, premda je gradonačelnik V. Obersnel izrazio sumnju da će ih Luka platiti aludirajući da će neplaćanjem vještačenja “kupovati vrijeme”, doznajemo u Luci, platili su, a nalaz će, vjeruju, biti gotov za najviše mjesec dana.  

Nezakonita naplata
Od pokretanja spora dviju strana, a to je bilo prije nekoliko godina, Luka je na ime duga platila 20 milijuna kuna, od tog iznosa samo je od prošloga ročišta održanog u svibnju ove godine plaćeno 6,6 milijuna kuna. - Platili smo, ali i dalje osporavamo Gradu pravo naplate komunalne naknade na lučkom području, koje je pomorsko dobro i za koje plaćamo koncesiju i sve druge pristojbe - kaže D. Vukorepa, predsjednik uprave Luke.

Zbog toga su pokrenuti postupci na Upravnom sudu, tužba je i na Ustavnom sudu, a viša je instanca nekoliko puta poništila rješenje o obvezi plaćanja komunalne naknade za lučko područje, no mjerodavni županijski odjel uvijek je iznova naložio plaćanje.

U Luci kažu da su, premda smatraju da je naknada nezakonita, spremni platiti dugove Gradu, no očekuju da će nakon toga napokon ući u posjed Delte, koje su čisti vlasnici i na kojoj Rijeka promet ostvaruje značajan prihod.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije