Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza u Kostajnici

Grad nema novca za plaće odgojiteljica, rješenje ne vide

\'za...sis...hrvatska kostajnica....Grad H. Kostajnica nema novca za djecji vrtic, ali to ne znaci da nema vrtica
ARHIVA/VL
19.03.2011.
u 11:09

Općine i gradovi poput nas ne mogu opstati u ovakvim uvjetima i zakonima, kaže Paunović

– Ne znam što da više učinimo. Nedostaje nam svake godine 1,5 milijuna kuna u proračunu, a zbog novog Zakona o porezu dodatno gubimo 50.000 kuna mjesečno. Morat ćemo ukinuti vrtić, a vjerojatno i knjižnicu jer to više ne možemo financirati – kaže nam Tomislav Paunović (HSLS), gradonačelnik Hrvatske Kostajnice, najsiromašnijeg grada u Hrvatskoj.

Nemaju gdje uštedjeti

Zaposlenici dječjeg vrtića u tome gradu plaću nisu dobili od studenoga prošle godine, a zaposleni u gradskoj upravi nisu je dobili za veljaču i kasnila im je za siječanj.

– Jedini nam je izlaz da ukinemo ove ustanove, jer bismo se tako riješili toga kroničnog manjka u proračunu. Mi nemamo više gdje štedjeti, reducirali smo javnu rasvjetu, svijetli svaka druga žarulja u centru, a izvan centra od 23 sata do pet ujutro potpuno je ugašena ulična rasvjeta. Predsjednik gradskog Vijeća i dopredsjednik ne primaju nikakve naknade, vijećnici također, smanjene su i moja plaća te dogradonačelničke plaće. Njihove su sada manje nego pročelničke – rekao je Paunović.

Od rujna lani, dodaje, traži pomoć od Vlade za financiranje vrtića, no uzalud.

Od Vlade bez odgovora

– Snalazili smo se do sada na razne načine. Vlada nam je pomagala lani, no sada uopće nismo dobili odgovor. Sad je na snazi i Zakon o financijskoj odgovornosti, po kojem ja više ne smijem prebacivati novce iz ustanove u ustanovu. Nešto treba u ovoj državi mijenjati jer općine i gradovi poput nas ne mogu opstati u ovakvim uvjetima i pod ovakvim zakonima. Navest ću vam dva primjera. Sad ako ukinemo dječji vrtić, nema nikakvih sankcija za nas, no ako nemamo azil za pse, prema zakonu možemo odgovarati. I sada smo pod pritiskom da otvorimo azil za pse, jer smo grad. No grad ne možemo financirati. Drugi je slučaj sanacija odlagališta otpada, koju moraju sve općine i gradovi provesti. Prema zakonu osamdeset posto plaća Fond za zaštitu okoliša, a dvadeset posto grad, no mi tih dva milijuna kuna jednostavno nemamo! Ti su zakoni nemogući za naše uvjete – ogorčen je Tomislav Paunović, koji spas za vrtić i knjižnicu vidi jedino u interventnoj pomoći države. No, iz Zagreba pozitivnog odgovora na molbe iz toga grada nema, pa je vrtić i dalje pod upitnikom.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar seneka
seneka
18:12 19.03.2011.

Nagurajte si još uhljebljenica u kancelarije da češu pi..de,pa ćete imati još manje.

PL
pletkoz
13:43 20.03.2011.

bravo, gdje god dodes sami namjestenici a kada nesto trebas onda nema nikoga a ako i nekoga ima taj nije nadlezan za to, treba ih sve na motiku pa da vidimo kako se guze tanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije