Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GONG istražuje

Grad Kutina među najboljima u Hrvatskoj po transparentnosti

\'uprava02_ruk_sis_080512.1\'
Rudolf Krznarić/VLM
10.05.2012.
u 12:51

Sisačko-moslavačka županija zauzela je 12. mjesto, a općine i gradovi ne prelaze 300. mjesto

Kutina je, po drugi put, među 10 najboljih gradova i općina po transparentnosti u Hrvatskoj. Jedina je to jedinica lokalne samouprave iz Sisačko-moslavačke županije u vrhu ispitivanja GONG-a koji je od rujna lani do veljače ove godine proveo istraživanje o transparentnosti rada jedinica lokalne i regionalne samouprave, u koje su obuhvatili sve gradove, općine i županije u Hrvatskoj.

Poslušat će savjete

Kutina je pozicionirana na osmom mjestu, na veliko zadovoljstvo gradonačelnika Davora Žmegača.

– Kutina je u tom malom krugu, to nam je standard i zbog toga sam najviše zadovoljan. Ključno je imati dobre i profesionalne ljude, a takvi su u našoj gradskoj upravi zaposleni. Dobili smo savjete od GONG-a kako poboljšati svoj rad, neke ćemo primjeniti, a neke ne možemo jer nisu u skladu sa zakonskom regulativom - poručio je Žmegač. Istaknuo je kako će, u skladu s primjedbama, poboljšati svoju gradsku internet stranicu. GONG-ovo izvješće ističe da je u protekle dvije i pol godine, koliko je prošlo od prvog istraživanja, došlo do pozitivnih pomaka. Napominju kako je rezultat općina značajno lošiji u usporedbi s gradovima i županijama.

Županija na 12. mjestu

Od općina u ovoj županiji najbolji rezultat postigla je Popovača koja je na visokom 41. mjestu.

– Iznimno smo zadovoljni rezultatom koji predstavlja značajan pomak u odnosu na prethodno istraživanje. Transparentnost i otvorenost prema građanima smatramo izuzetno bitnima za razvoj naše lokalne zajednice. Sve dodatno dobiva na snazi jer imamo svega 10 zaposlenika, kazao je načelnik Josip Mišković. Na GONG-ovoj listi Sisačko-moslavačka županija zauzela je 12. mjesto, a općine i gradovi ne prelaze 300. mjesto, što i nije tako loš rezultat s obzirom da ispitivanje obuhvaća 567 jedinica. Od izvora podataka, GONG je koristio statute i službene internet stranice jedinica lokalne uprave, a volonteri su slali mistery upite kako bi dobili uvid u provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama.

Komentara 1

DJ
djakputnik
10:05 11.05.2012.

Transparentna zamjena zemljišta u centru Kutine? Transparentno zapošljavanje u gradskim ustanovama i poduzećima? Transparentni izbori ravnatelja škola? Ajde GONG-u, ne laprdaj!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije