Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve po starom

Grad jamac novoj Toplani za čak 40 milijuna kuna

toplana_PXL_kar_121024_595
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
18.12.2012.
u 12:02

Novac potreban za otkup nekretnina ‘stare’ toplane i za likvidnost u sezoni

Gradska toplana zadužit će se za 40 milijuna kuna. Jamac bi joj trebao biti Grad, a o tome će raspravljati Gradsko vijeće na svojoj sjednici u četvrtak.

Nismo prezaduženi

Da gradska tvrtka kani podignuti kredit ne bi li otkupila od Karlovačke banke nekretnine posrnule tvrtke Toplana, koja se trenutačno nalazi u stečaju, direktor Inoslav Latković je najavio ranije. Podsjetimo da je Karlovačka banka postala vlasnicom nekretnina sudskom dražbom, kao razlučni vjerovnik. Gradska toplana inače nema niti pokretnine, nego ih iznajmljuje od Toplane u stečaju. Kredit od 30 milijuna kuna za otkup nekretnina i kotlovnica bi se, temeljem javnog natječaja objavljenog u Narodnim novinama, trebao podignuti u Privrednoj banci Zagreb, koja se jedina javila na taj raspis. Fiksna kamatna stopa bi iznosila 4,23 posto, rok otplate deset godina i tri mjeseca, a poček tri mjeseca. Naknada za korištenje kredita iznosila bi 210.000 kuna i bila bi isplaćena jednokratno. Pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Lidija Malović tvrdi da Grad ima nisku stopu zaduženosti, pa ga to jamstvo ne bi trebalo dovesti u stanje prezaduženosti.

– Gradska toplana osigurat će sredstva za otplatu iz redovnog poslovanja i ne očekuje se aktiviranje jamstva na teret Grada – kaže Malović.

Treba im i za poslovanje

Gradonačelnik Damir Jelić predlaže Gradskom vijeću i da se odobri podizanje kratkoročnog kredita u Karlovačkoj banci od deset milijuna kuna. Novac je potreban za tekuće poslovanje tijekom sezone grijanja, a to je u tvrtki utvrđeno analizom naplate potraživanja i dospijeća obveza. Kredit bi se podignuo temeljem ugovora o takozvanom ‘cash poolingu’ koji objedinjava poslovne račune gradskih tvrtki i ustanova. Karlovačka toplinarska tvrtka bi podignula kredit s redovnom i promjenjivom kamatnom stopom od 11 posto godišnje, odnosno s kamatnom stopom od četiri posto godišnje koju su međusobno korisnici objedinjenog računa obračunavaju. Koristio bi se bez naknade, vraćao redovitim priljevima i uplatama na poslovni račun tvrtke, a rok vraćanja je kraj sljedeće godine.

Komentara 1

Avatar messerschmidt
messerschmidt
08:00 19.12.2012.

Sada svima mora biti jasno da nije bila dobra odluka o osnivanju nove toplane. Valjalo je samo staru otjerati u stečaj sa svom svojom imovinom, a ne osnivati novu, te dijelove prisvojiti. Sad ispada da nova ne može raditi bez stare, imate dvije firme vezane ko sijamci, obje zadužene do grla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije