Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nitko ništa nije znao

Grad Drniš mora ukloniti otpad nabacan na ulaz u kršku jamu kod Sedramića

Foto: Privatni album
1/3
16.06.2021.
u 11:50

Nakon upita Večernjeg lista u nadzoru su bile veterinarska inspekcija, inspekcija zaštite okoliša i inspekcija zaštite prirode, a lešina psa prije njihova dolaska netragom je nestala

Dalje od saznanja da je na izlazu iz drniškog naselja Sedramić još jedna krška jama speleolozi nisu stigli. U jamu ne mogu pa nisu uspjeli otkriti kako izgleda, a ni gdje se njome stiže. Na samom ulazu hrpa je otpada, a od smrada neprepoznatljivih strvina i rojeva muha ne mogu ni blizu, da malo zavire. Na sve to nedavno je bačena i lešina psa. Ako je suditi po odgovorima na pitanja koja smo uputili na nekoliko adresa, speleolozi bi možda ipak uskoro mogli krenuti u istraživanje i ove potpuno im nedostupne jame.

– Za ovu jamu dojavili su nam speleolozi iz Šibensko-kninske županije. Uz cestu je, nekoliko metara od nje. Svega tu ima, sve što naša civilizacija proizvodi – kažu nam iz Čistog podzemlja, volonterske speleološke inicijative koja se bori protiv bacanja otpada u krško podzemlje.

Nakon upita Državnom inspektoratu, Gradu Drnišu i Javnoj ustanovi Priroda Šibensko-kninske županije u koordinirani nadzor krške jame krenulo je nekoliko inspekcija.

– Veterinarska inspekcija, inspekcija zaštite okoliša i inspekcija zaštite prirode sudjelovale su u koordiniranom nadzoru na lokaciji koju ste naveli u svome upitu. Utvrđeno je da je jama zatrpana pretežno komunalnim otpadom, a nije poznato tko ga je odbacio. Uočeni su i nusproizvodi životinjskog porijekla. Inspekcija zaštite okoliša je, sukladno odredbi članaka 28. i 36. Zakona o održivom gospodarenju otpadom, dostavila obavijest i zapisnik o utvrđenom činjeničnom stanju na postupanje komunalnom redarstvu Grada Drniša. S obzirom na to da su uočeni i nusproizvodi životinjskog porijekla nepoznatog vlasnika, veterinarska inspekcija je sukladno zakonskim propisima usmenim rješenjem naredila Gradu Drnišu da ih ukloni ovlašteni koncesionar – odgovaraju nam iz DIRH-a.

Foto: Privatni album

Što su sve poduzeli, odnosno što će poduzeti s obzirom na izdana i izrečena rješenja upitali smo Grad Drniš. Zanimalo nas je i jesu li očitali čip na lešini psa, odnosno jesu li utvrdili tko je vlasnik?

– Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša nije imao saznanja o predmetnoj lokaciji gdje je nepropisno odbačen otpad, a saznali smo o njoj putem vašeg e-maila. U inspekcijskom nadzoru ispred Grada Drniša sudjelovao je komunalni redar, a prema nalogu veterinarskog inspektora Grad će ukloniti i propisno zbrinuti animalni otpad kako bi se spriječilo širenje neugodnih mirisa i moguće zaraze. Za ostatak komunalnog otpada u tijeku je provođenje postupka u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, a s ciljem sanacije divljeg odlagališta i poduzimanja mjera za sprječavanje daljnjeg nepropisnog odlaganja na predmetnoj lokaciji – kažu nam iz Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Grada Drniša. Dodaju kako pri obilasku lokacije nije zatečena nijedna uginula životinja, tako ni uginuli pas s fotografije, pa nisu mogli provesti kontrolu mikročipa.

U Hrvatskoj ima više od 900 špilja i jama u koje se baca otpad, kažu iz Čistog podzemlja, a oni su ih sve smjestili i na kartu Hrvatske.

– O jami u Sedramićima ništa ne znamo jer ne možemo u nju. No, sve što voda ispere prolazeći kroz ovaj otpad, od kemikalija do mikrobioloških onečišćenja, slijeva se kroz jamu i dolazi do izvora pitke vode. Ovdje svako selo ima bunare – ističu speleolozi. I kad stanovništvo nije briga kakvu vodu piju, pa smeće ostavljaju gdje god stignu, zašto bi ih onda brinulo što se zbog svih tih onečišćenja događa u podzemnom svijetu. A njega zbog bogatstva i raznolikosti speleolozi nazivaju Amazonom Hrvatske. Jesu li u Gradu Drnišu dobili i neke rokove za čišćenje i zbrinjavanje otpada s ulaza u jamu ne znamo, ali očekujemo da nam speleolozi jave dobre vijesti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije