Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hladni radijatori?

Grad diže kredit da plati isporučeni plin

radijator
Arhiva Večernjeg lista
06.12.2010.
u 15:53

Prvo plinarsko društvo dalo je Tehnostanu desetak dana da podmiri 6,3 milijuna kuna duga ili će obustaviti isporuku. Tehnostan na ime neplaćenih računa potražuje 5,4 mil. kuna od Vukovaraca

Ako u sljedećih 12 dana, do 18. prosinca, vukovarska gradska tvrtka Tehnostan ne podmiri dugovanja za isporučeni plin ili ne dostavi čvrsta jamstva da će to učiniti, distributer, Prvo plinarsko društvo, obustavit će isporuku, a tisuće stanova ostat će hladno.

Kotlovnicu dali u zalog

– Tehnostan na ime isporučenoga plina duguje PPD-u oko 6,3 milijuna kuna. Međutim, treba znati i da u isto vrijeme Tehnostan od pojedinih građana, koji neredovito isplaćuju svoje obveze za toplinsku energiju, potražuje oko 5,4 milijuna kuna. Neka su dugovanja nova, a neka stara i po nekoliko godina – rekao je direktor Tehnostana Ivan Kamerla.

Kaže da je jedan od razloga duga dobavljaču i činjenica da Tehnostan plin kupuje po 0,40 kuna po kilovatsatu, a da ga, nakon što ga pretvore u toplinsku energiju, prodaju po 0,23 kune, te se tako nastali dug iz mjeseca u mjesec povećava.

Po riječima Ivana Kamerle, Tehnostan je bio nemoćan kod određivanja cijene toplinske energije, s obzirom na to da ju je određivala država. Vukovarci ipak mogu još neko vrijeme biti mirni, jer je jučer, na sjednici Gradskog vijeća, donesena odluka o davanju suglasnosti na uspostavu prava zaloga na kotlovnicu na Olajnici, a na osnovi koje će podignuti i dugoročni kredit kojim bi se podmirila nastala dugovanja.

– Ovo je jedan od osnovnih preduvjeta da sezonu grijanja završimo bez problema – istaknuo je čelnik Tehnostana.

Cijena skače dvostruko?

Najavljeno je i da će se oštrije krenuti prema neplatišama, pa oni koji ne podmire dugovanja i nakon isporučenih opomena mogu očekivati i isključivanje grijanja. Kod stanova gdje postoje zasebna mjerila isporučene toplinske energije to neće biti problem, ali će se zato kod stanova sa zajedničkim mjerilima morati pronaći neki način da i građani koji redovno podmiruju svoje obveze ne bi ostali hladnih radijatora. Za očekivati je i vrlo vjerojatno povećanje cijene grijanja koja bi se, po procjenama iz Tehnostana, trebala kretati oko 0,40 kuna po kilovatsatu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije