Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projektili

Grad Čakovec nemoćan u borbi protiv crnih vrana

'20.05.2010., Zagreb - Na Malesnici 44 u dvoristu obiteljske kuce na 15 metara visokom boru nalazi se gnijezdo vrana. Macka je napala mladunce vrane koji su netragom nestale zbog cega je odrasla vrana
'Goran Stanzl/PIXSELL'
10.03.2011.
u 13:03

- Gimnazija Čakovec ima zanimljiv projekt tjeranja vrana koji bi mogao donijeti izvrsne rezultate. Dakle, uz pomoć vatrogasnih šmrkova treba gađati gnijezda i uništavati ih - kaže K. Juzbašić

Crne vrane Čakovčanima zagorčavaju život! Građani izbjegavaju prolazak kroz Perivoj Zrinskih i ostale parkove u strahu da ih ne pogodi koji projektil, a stanari okolnih zgrada i kuća kažu da više ne mogu trpjeti njihovo iritantno glasanje. - To nije za izdržati! Gore su od pasa koji zavijaju noću- kažu stanari. Pomoć traže od gradske vlasti, no gradonačelniku Branku Šalamonu lakše je izaći na kraj s oporbom nego s tim dosadnim pticama. Na probleme s vranama upozorila ga je i vijećnica Karolina Juzbašić, koju zanima ima li Grad štogod u planu.- Grad je godinama u proračunu imao 60.000 kuna za njihovo uklanjanje, čime je broj tih ptica znatno smanjen. No, treba znati da ih je zabranjeno loviti na lijepak, zabranjeno je korištenje repelenata ili ih maltretirati na bilo koje druge načine. Na to su nas upozoravali zaštitari životinja. Jedno su se vrijeme lovile sokolima, ali ni to nije pomoglo - priznaje nemoć Šalamon. Vrane su kao Lassie. Stalno se vraćaju. No, vijećnica Juzbašić ima rješenje koje će u četvrtak iznijeti gradonačelniku. Za Večernji list je otkrila što joj je na umu. - Gimnazija Čakovec ima zanimljiv projekt tjeranja vrana koji bi mogao donijeti izvrsne rezultate. Dakle, uz pomoć vatrogasnih šmrkova treba gađati gnijezda i uništavati ih. Vrane su inteligentne i vratit će se, pa zato akciju treba ponavljati nekoliko godina za redom. Na taj način su se i Varaždin i Zagreb riješili tih ptica u svojim parkovima - kaže Juzbašić. Mještani Malešnice u Zagrebu prošle su godine imali velikih problema s podivljalim vranama koje su ih napadale. Osim u vrijeme gniježđenja, vrane žive u manjim jatima, a u sumrak okupljaju se u velika jata. U vrijeme parenja u ožujku parovi se odvajaju i počinju gnijezditi. Vrane žive do 13 godina, a jedan par u pravilu ostaje zajedno do kraja života. Ženka polaže od četiri do šest jaja. Vatrogasnu akciju rušenja gnijezda vodom trebalo bi započeti već za koji tjedan, prije nego što ptići odlete iz gnijezda, upozorava Juzbašić. Lani je Grad organizirao rušenje gnijezda pomoću štapova. Članovi Javne vatrogasne postrojbe dojurili su s visokim ljestvama i porušili na desetke gnijezda. No, vrane kao vrane, opet su se vratile. I da, problem su i golubovi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije