Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Forum u Budvi

Grabar-Kitarović: Trebamo vratiti pozornost EU na jugoistočnu Europu

Kolinda Grabar-Kitarović
Ivica Galović/PIXSELL
13.05.2017.
u 14:37

Naša je obveza uvjeriti EU i NATO da se vrati pozornost na ovu regiju jer samo obećanje članstva više nije dovoljno, rekla je predsjednica u Crnoj Gori

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je na sigurnosnom forumu "2BS" koji se održava u Budvi u Crnoj Gori da je obaveza lidera zemalja regije koje su već članice Europske Unije i NATO da vrate pozornost na jugoistočnu Europu.
 
– Naša je obveza uvjeriti EU i NATO da se vrati pozornost na ovu regiju jer samo obećanje članstva više nije dovoljno. Potrebno je učiniti konkretne korake. Potrebno je uz gospodarske i socijalne reforme koje se predviđaju čvrsto stajati na političkim reformama i poticati one vrijednosti koje nam nisu nametnute već koje su prirodni dio i naših svjetonazora – kazala je Grabar-Kitarović.

Sudjelujući na panelu zajedno s predsjednicima Crne Gore i Slovenije Filipom Vujanovićem i Borutom Pahorom hrvatska je predsjednica kazala da bi se procesom proširenja EU na zemlje jugoistočne Europe EU kompletirala.

– Čestitam Crnoj Gori prijem u NATO i nastavit ćemo vas podržavati i na putu ka EU, kako bi izbjegli zamke na koje smo mi nailazili u procesu pridruženja“, poručila je hrvatska predsjednica ističući da je „sada neophodna podrška i Bosni i Hercegovini da čvrsto stane na put euroatlanskih integracija.

– Ono što je iznimno bitno da svi mi podržimo institucije BiH, čvrsto i odlučno, u njihovoj namjeri i odluci na putu euroatlanskih integracija. Vakuum koji je do sada stvoren nedostatkom interesa EU i NATO-a za stanje u toj državi ispunjava se interesima trećih država i trećih snaga koje vuku BiH u suprotnom pravcu – kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je zbog krize EU jasno da proširenje neće ići onako kako je planirano, te će da vjerojatno poslije Crne Gore i proširenje NATO-a biti usporeno. Zbog toga, kako je kazao, dužnosnicima EU prenosi stav da pitanje ulaska zemalja regije nije "tehničko već bitno političko pitanje".

– Kao što je NATO shvatio da ulazak Crne Gore nije samo neko tehničko pitanje već političko, strateško pitanje. To što je NATO napravio u vezi proširenja na Crnu Goru, mislim da nedostaje EU u odnosu na zemlje zapadnog Balkana–  kazao je Pahor.

Predsjednik Slovenije pozvao je Bruxelles da učini sve kako Balkan ne bi ponovo postao sigurnosni problem, jer su odnosi u regiji pogoršani, a proširenje Europske unije nece ići brzo.

– Mislim da nam je potreban dijalog s Moskvom i neka nova etapa suradnje s tom zemljom – rekao je Pahor.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović kazao je da je ulazak njegove zemlje u NATO korak bliže EU. On očekuje od Rusije da prihvati činjenicu da je Crna Gora u Savezu.

– Bili smo jedina država na Mediteranu od Portugala do Turske koja nije članica NATO-a. Mi smo, dakle, i po svom geopolitičkom položaju dio euroatlantske zajednice – rekao je Vujanović.

Sigurnosni forum "2BS" odžava se sedmi put u Budvi u Crnoj Gori u organizciji crnogorskog Atlanskog foruma.

Komentara 11

HR
Hrvatska
15:30 13.05.2017.

Kraljica nasa! ❤️

Avatar Bruno
Bruno
01:27 19.05.2017.

Najbolja , zena majka kraljica, zna moze i hoce!

MA
Malenkost
18:00 13.05.2017.

A sto je u HR bolje nakon EU pristupa??? Odose maldi u Evropu jer politicarima vise ne vjeruju i u HR ne mogu zivijeti. Uskoro sljedi demografski i ekonomski slom. A balkanski politicari s gozbe, pijuckaju, nazdravljaju, ... .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije