Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA U WASHINGTONU

Grabar-Kitarović ostaje u SAD i neće biti smijenjena

Kitarović
Arhiva VL
Autori: jjk/VLM, jp
09.03.2010.
u 00:08

U MVPEI-ju sumnjaju da je Jakov Kitarović neovlašteno koristio službeno vozilo i stoga će veleposlanica morati snositi troškove njegove uporabe.

Slučaj praćenja i snimanja obitelji veleposlanice Kolinde Grabar-Kitarović i dalje je predmetom istraga u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, a pronio se glas da bi veleposlanica mogla biti i smijenjena. Večernjak saznaje da je tijekom vikenda djelatnik sigurnosti hrvatskog veleposlanstva Ivan Sarić pozvan u Zagreb.

Vraćen u Zagreb

Za njega se sumnja da je proslijedio videoklipove na kojima se vidi kako suprug veleposlanice Jakov Kitarović koristi službeni automobil u privatne svrhe poput razvoženja djece u školu. MVPEI utvrđuje prekršaj veleposlanice.

No, nije jasno u čemu je pogriješila ako u priopćenju ministra Jandrokovića od 6. ožujka stoji kako “vezano uz korištenje službenog vozila supružnika veleposlanika i veleposlanica, oni imaju ne samo pravo, nego i obvezu sudjelovanja u diplomatskim aktivnostima te im je za to nužno osigurati pretpostavke. Kao takvi mogu koristiti službeni automobil ili sami ili s vozačem. To ovisi o prilici i događanju. Korištenje službenog vozila odobrava ili veleposlanik/ca ili za to ovlaštena osoba u diplomatskoj misiji.“

Istražuje se i neovlašteno snimanje i špijuniranje od strane djelatnika veleposlanstva, pa naš izvor iz MVPEI-ja potvrđuje da Sarić vjerojatno neće više raditi za MVPEI a mogao bi i kazneno odgovarati.

Veleposlanica je sredinom prošlog tjedna Ministarstvu poslala odgovor u kojem stoji da “suprug koristi vozilo sukladno veleposlaničinom nalogu u nekoliko zaduženja za koje ga je ovlastila. To su diplomatske aktivnosti koje su dio predstavljanja RH u diplomatskoj i lokalnoj zajednici, za nabave i sva druga zaduženja za organizaciju prijema i ostalih zbivanja u rezidenciji, za prijevoz djece u školu i njihove aktivnosti s obzirom na to da je u SAD-u zakonom propisana obveza da djeca do 14. godine moraju imati pratitelja.“

Manje sankcije

Unutar MVPEI-ja postoji i mišljenje da je suprug veleposlanice koristio službeni automobil neovlašteno i zbog toga će, procjenjuju, biti nekih sankcija prema veleposlanici, ali to ni u kom slučaju nije grijeh zbog kojega bi bila smijenjena. Vjerojatno će u nekom iznosu morati nadoknaditi troškove korištenja tog vozila – potvrđeno je iz MVPEI-ja, što je opet suprotno Jandrokovićevu priopćenju. O mjerama povlačenja veleposlanika, što bi u slučaju Grabar-Kitarović bio nepotreban presedan, odluku mogu donijeti ministar Jandroković i predsjednik Josipović.

Ključne riječi

Komentara 34

NO
Nomad
04:17 09.03.2010.

Gospoda Kitarovic je jedino sto Hrvatska jos ima, jedino sto vrijedi i zato je maknuta iz Hrvatske kako bi Srbi vladali i dalje unistavali kod kuce.

RU
Rumba
07:51 09.03.2010.

MVPEI-u bi možda najbolje rješenje bilo da pošalje svoju zrinjevačku frajlicu Biancu u SAD ... Ona bi fakat u svakom smislu dostojno predstavljala RH, a za mentora marifetluka joj dodijeliti gosp.Juricu ...Njih dvoje bi bili pravi dream team...

RA
radant
09:44 09.03.2010.

NEVJEROJATNO koliko zla i licemjerstva u Hrvatskoj u zemlji gdje se 99 posto izjasnilo kao vjernici, a 88 posto kao katolici i ispada da su svi u oporbi i u medijima sotonisti, agnostici, ateisti, nevjernici itd. jer toliko mržnje na tako malom prostoru to je neviđeno , svi mediji i sve službe koje nisu pod kontrolom vlasti koju je narod izabrao na parlamentarnim izborima rovare i rade na rušenju legalno izabrane vlasti pa Hrvatski narode zar si toliko glup pa i sada kada se konačno pojavila osoba koja nešto želi i hoće raditi pa zar nitko da joj pomogne u tom radu, svi nešto špijuniraju, lažu, podmeću izazivaju nerede i prosvjede, ove poljoprivredne prosvjede su vodila dva pijanca (filić i pokrovac) koji posjeduju male količine zemlje ,a ta vremena su prošla da se može živjeti od nerada tj. na dvadesetak hektara zemlje uz ove strojeve danas imate dvadesetak dana rada a ostali dio godine ljenčarenje i takova dvojica su filić i pokrovac a uz to se netrijezne i njih je sdp i hdssb jadnike navukao da laju samo kako bi ocrnio vladu koja im je dala do sada više nego što će im dati sdp u slijedećem mandatu i za sto mandata , ali dok njim,a dođe to do malog mozga kasno će biti jer Hrvatske više neće biti ,a već je sada nema uz agnostičara i ostalu jugo-gamad, i NEVJEROJATNO DA UDBA IMA VREMENA SNIMATI ČOVJEKA KOJI JE ZBOG ŽENINOG POSLA OTIŠAO U SAD I NARAVNO DA KORISTI AUTOMOBIL JER TKO DANAS NEKORISTI AUTOMOBIL A POGOTOVO VELEPOSLANICI JER TO IM I PRIPADA JER SU ODVOJENI OD DOMA I SA ČIME BI TREBALI VOZITI SVOJU DJECU, ALI NITKO TO DA OPIŠE I OBJAVI, ALI TAJNE MESIĆEVE SLUŽBE I DALJE RUJU SAMO KAKO BI ON LAJAO PROTIV TUĐMANA KOJEMU SE OSVEĆUJE ZBOG TOGA ŠTO GA JE RASKRINKAO U POKUŠAJU KRAĐE CEMENTARE, e jadnici , pa progledajte , na što se troši novac na tajne službe koje služe mesićima umjesto da se ta gamad raspusti, kao i sve što je tajno, jer da je pošteno nebi bilo tajno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije