Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pisala Ban Ki-moonu

Grabar Kitarović poslala pismo UN-u, traži da se Šešelj vrati u zatvor

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Borna Filić/PIXSELL
18.01.2015.
u 12:11

Šešelj je optužen za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj i u BiH te nad vojvođanskim Hrvatima

Novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pisala je glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu i od njega zatražila je od njega da poduzme sve korake kako bi osigurao da se haški optuženik Vojislav Šešelj vrati u pritvor Međunarodnog suda u Den Haagu te da se što prije donese presuda u njegovom slučaju.

 - Puštanje Šešelja potkopava svrhu zbog koje je Vijeće sigurnosti utemeljilo ICTY. Stoga tražim od vas da poduzmete sve potrebne korake kako bi se osiguralo da se Šešelj vrati u pritvor ICTY-ja, kaže u pismu Grabar Kitarović.

Dodaje kako se od 'Šešelja nije tražilo da se suzdrži od javnih istupa ili angažmana u političkom životu dok je na privremenoj slobodi' kao i da se Šešelj 'nije morao obvezati da će se vratiti u ICTY kada to od njega bude tražio sud'. Izražavajući 'duboku zabrinutost', Grabar Kitarović naglašava da žrtve zaslužuju da se Šešelj vrati u pritvorsku jedinicu ICTY-ja te da se 'bez odgode' donese usmena presuda, a tek naknadno njezino obrazloženje.

Šešelj je optužen za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj i u BiH te nad vojvođanskim Hrvatima. On je 12. studenoga po odluci Sudskog vijeća privremeno oslobođen iz pritvorske jedinice u Scheveningenu zbog zdravstvenih razloga, a u pritvoru je, bez izricanja presude, proveo gotovo 12 godina.

U nastavku pročitajte cjelokupno pismo

>> 'Ne zanima me odluka Haaškog suda, neću se vratiti'

Komentara 234

Avatar watson2
watson2
12:34 18.01.2015.

Hrvatska preko 20 godina tvrdi da je rat vođen s ciljem stvaranja Velike Srbije. Srbija preko 20 godina tvrdi da je rat vođen za očuvanje Jugoslavije. I onda Šešelj dođe i kaže da je rat vođen za Veliku Srbiju, dada on od četničkih ciljeva ne odustaje i usput čestita četnicima godišnjicu "oslobođenja srpskog Vukovara". Potom EP donosi Rezoluciju u tekst koje ulazi da su "srpske paravojne snage i JA osvojile hrvatski Vukovar i tamo počinile zvjerstva". Dakle, mi Hrvati tvrdimo da su nas Srbi napali, Srbi tvrde da nisu, a Šešelj kaže da ipak jesu i da ne odustaju od ciljeva. Šešeljevi učenici, Vučić i Nikolić, na njegove izjave naravno ne reagiraju, pošto i oni tako misle i na kraju sve kroz Rezoluciju EP-a postaje dio svojevrsnog međunarodnog dokumenta. Tako je Hrvatskoj Šešeljeva Velika Srbija došla kao as na desetku, a Srbiji kao bumerang. Iako je Šešelj danas bezopasan, dobro je da je još jednom Europa čula istinu. Šteta-nikakva, korist-još jedna međunarodna potvrda obrambenog karaktera Domovinskog rata. Tako da je Hrvatska višestruko proftirala sa izlaskom Šešelja,

LE
leica2003
12:20 18.01.2015.

Bravo Kolinda !

NE
Neo001
12:27 18.01.2015.

Ukoliko predsjednica Kolinda uspije barem PROVESTI LUSTRACIJU I PRIVATIZIRATI jrt-a, već bi napravila veliki korak k demokraciji u našem društvu. Jer to su rak rane našeg društva, koje nam podrivavaju temelje države

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije