Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U čemu je stvar

Građani zabrinuti većim brojem stršljena i osa, a profesorica otkriva što je uzrok

gnijezdo
Foto: Matthias Merz/DPA/PIXSELL
18.10.2018.
u 08:44

Profesorica Apostolska ističe da je Hrvatska ipak još uvijek u dobroj situaciji, dok je u nekim drugim zemljama poremećaj prirodne ravnoteže puno uočljiviji

Građani Splita i šireg područja u posljednje su vrijeme primijetili veći broj raznih kukaca, a posebno je puno stršljena i osa, piše Slobodna Dalmacija. Iako stršljeni i ose inače legla najčešće stvore na skrovitim mjestima, potpuno netipično napravili su jedno "viseće" gnijezdo točno iznad ulaznih vrata privatne kuće u jednom splitskom kvartu, a u susjednom kvartu stanari također privatne kuće otkrili su na vanjskom zidu svoje terase golemo osinje gnijezdo.

– Vjerojatno je došlo do poremećaja ravnoteže u prirodi. U ekosustavu vladaju određena pravila, postoji hranidbeni lanac, a ako se taj lanac poremeti, nečega će nestati, a nečega će se namnožiti – kaže izvanredna profesorica Biljana Apostolska, koja na Odjelu za biologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu predaje zoologiju beskralježnjaka. Ona upozorava da se ne događa ništa što se nije događalo i ranije, no danas su ljudi informiraniji i sve doživljavaju drugačije.

– Prirodnu ravnotežu najčešće poremeti čovjek – isušivanjem vodenih staništa, prekomjernom izgradnjom i drugim načinima oduzimanja staništa. Možda je smanjena određena skupina ptica. One korigiraju broj kukaca u prirodi, pa ako ih nedostaje u hranidbenom lancu, množe se kukci kojima se hrane, uključujući i zadružne kukce u koje spadaju ose, pčele, stršljeni, bumbari. Ti kukci radije biraju divlju prirodu, ostali bi tamo, ali čovjek prirodu uništava pa je normalno da se kukci primiču i staništa traže bliže mjestima na kojima žive ljudi. To je njihovo prirodno ponašanje, ali mi to drukčije zapažamo i drukčije doživljavamo – objašnjava profesorica Apostolska, koja ističe da je Hrvatska ipak još uvijek u dobroj situaciji, dok je u nekim drugim zemljama  poremećaj prirodne ravnoteže puno uočljiviji.

Pogledajte video čovjeka koji rukama dira azijske stršljene:

Komentara 6

DU
Deleted user
09:02 18.10.2018.

Po koji put već obrćete ovu temi i bezrazložno plašite ljude.

AE
Aedes2017
09:17 18.10.2018.

Split ima naj bolju DDD službu u zemlji .

LA
larala
09:17 18.10.2018.

profesorica je debelo fulala, uzrok povecanog broja osa, stršljana, komaraca itd. je iskljucivo prestanak špricanje iz zraka te gamadi. vec preko 20g. država štedi na insekticidima da bi imala za parazite....usput još dobro zarađuje na sredstvima za zaštitu i suzbijanje nametnika koje kupuje mali covjek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije