Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
po prvi put

Građani BiH ubacivat će glasačke listiće u poluprozirne kutije

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
31.08.2018.
u 14:28

- Transparentne kutije povećavaju povjerenje u izborni proces. Postojeće su dotrajale, teške su i vrlo nepraktične za transport

Poluprozirne kutije prvi put će se koristiti u glasovanja na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini kako bi se povećala transparentnost cijelog procesa, objavili su u petak iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP).

"Transparentne kutije povećavaju povjerenje u izborni proces. Postojeće su dotrajale, teške su i vrlo nepraktične za transport", rekla je na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić. Dodala je kako su stare metalne kutije morali koristiti zbog nerazumijevanja vlasti te da su nove prozirne kutije dobili kao donaciju misije OESS-a u BiH te veleposlanstava Velike Britanije i Norveške.

"Na ovaj način promatrači će moći vidjeti da nijedan listić nije ubačen u kutiju prije otvaranja glasačkog mjesta. Ovo je važan, ali ipak samo jedan mali korak u unapređenju izbornog procesa", ocijenila je američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack. Dodala je kako vlasti u toj zemlji moraju promijeniti zakonodavstvo kako bi se izborni proces učinio još transparentnijim.

Voditelj misije OESS-a u BiH Bruce Berton istaknuo je kako je nabavljeno 10.000 poluprozirnih kutija uz pomoć donatora, te da će također  imati i posebne sigurnosne pečate kako se ne bi moglo manipulirati procesom glasovanja.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini održat će se 7. listopada ove godine, a krajnje je neizvjesno hoće li se nakon njih moći utemeljiti vlast jer nije izmijenjen Izborni zakon po presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Bože Ljubića o načinu popune izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Parlamenta Federacije.

Iz toga doma biraju se i izaslanici za državni Dom naroda BiH, te se potvrđuje izvršna vlast u Federaciji BiH.

>> Pogledajte i video - Što je pokazala inspekcija mostova na autocestama

Ključne riječi

Komentara 3

CR
cromak
18:07 01.09.2018.

Bosnjaci ne glasajte u zatvorene kartonske kutije koje imaju dva dna a i partijski podjeljene tu se krije kriminal stranacki, pazite ko broji glasove morate imati svoje prestavnike kada su izbori vi ste sudje, ane mafijasko drustvo.

DI
Diosiario
14:37 31.08.2018.

Ne postoje "građani BiH" kao što ne postoje "hrvatski građani" jer ni Hrvatska ni BiH nisu građanske države. Postoje francuski ili američki građani jer to po njihovom ustavu jesu građanske države. Dakle, razlika je jasna, samo je pitanje do kadad će se neki praviti glupi a neki biti glupi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije