Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vesna bosanac

Govorio je da će Vukovar sravniti sa zemljom

Vesna Bosanac
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
31.03.2016.
u 08:00

Govorio je tada kako će Vukovar sravniti sa zemljom, da neće ostati nijedna kuća ili drvo, kako će preorati grad, ustaše pobiti i zasaditi park. Bilo je to u listopadu 1991. godine kada je došao u posjet svojim dobrovoljcima na Petrovu goru – kaže Bosanac.

Vukovarci od sudskog vijeća Haaškoga suda očekuju da će danas predsjednika Srpske radikalne stranke i četničkog vojvodu Vojislava Šešelja osuditi na maksimalnu kaznu zatvora. Podsjećaju na brojne zločine koje su počinili pripadnici njegovih paravojnih postrojbi, prijetnje, iseljavanja Hrvata iz okupiranih dijelova, ali i Vojvodine…

– U Vukovaru je tijekom agresije ubijeno i nestalo oko 5000 ljudi tako da, iako ne znamo koliko su zločina počinili njegovi ljudi, bilo koja zatvorska kazna za Šešelja je premalena. Međutim, činjenica je da su njegove postrojbe, a samim tim i on jer ih je i osnovao, u Vukovaru i Hrvatskoj počinile velika zla i brojne zločine – kaže voditelj Centra za istraživanje ratnih zločina u Vukovaru Danijel Rehak.
Podsjeća i kako su šešeljevci u Hrvatsku počeli dolaziti ubrzo poslije Krvavog Uskrsa 1991. godine.

Maksimalnu kaznu zatvora očekuje i ratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac koja je bila i među svjedocima optužbe na suđenju Šešelju u Haagu. Do samoga svjedočenja nikada ga nije vidjela uživo, ali se i danas sjeća njegovih riječi koje je čula preko motorole.

– Govorio je tada kako će Vukovar sravniti sa zemljom, da neće ostati nijedna kuća ili drvo, kako će preorati grad, ustaše pobiti i zasaditi park. Bilo je to u listopadu 1991. godine kada je došao u posjet svojim dobrovoljcima na Petrovu Goru – kaže Bosanac.

Rade Leskovac, nekada Šešeljev bliski suradnik, kaže kako i sam očekuje visoku kaznu za čelnika radikala te da su takva očekivanja i ukupne javnosti.

– Ovo je prije svega bilo političko suđenje gdje se njemu sudi zbog njegovih riječi. Kažem to jer Šešelj nije bio ni predsjednik, ni premijer, ni ministar ni general. I dobrovoljci koje je okupljao bili su pod zapovjedništvom JNA – rekao je Leskovac. 

>> Šešelj Haškom sudu: ako umrem, umrijet ću od smijeha

Komentara 62

PB
prof.brinckmann
08:18 31.03.2016.

Tko? Njavro? Nigdje u naslovu ili uvodu ne spominjete Šešelja, na slici je Bosanac kraj kipa od Njavre. Dajte malo više pažnje pri uređivanju ...

AP
apolon
08:18 31.03.2016.

Zanimljiva izjava Rade Leskovca samo dodatno potvrđuje tko je uistinu odgovoran za zločine počinjene u Vukovaru krenimo redom...kasarna Bubanj Potok te ratne 1991god. služila je u potpunosti novačenju srpskih dobrovoljaca - četnika,pukovnik KOS-a Aleksandar Vasiljević bio je tada u Vukovaruasiljević bio je tada u Vukovaru n a d r e đ e n V. Šljivančaninu a bivša j.n.a zarobljene je branitelje tada predala u ruke paravojnim jedinici "leva supoderica" osnovanoj u Šidu !?Paravojne jedinice bile su samo egzekutori , dok je mozak operacije djelo kos-a ! V.Šešelj svojim igrokazom u sudu samo vješto sakriva odgovornost bivše j.n.a!

Avatar TvojUjko
TvojUjko
08:53 31.03.2016.

U Hrvatskoj ubijeno 16.000 osoba, 37.000 ranjenih, 2000 žena silovano, ubijeno ukupno 402 djeteta, 550.000 Hrvata je protjerano, kroz srbočetničke logore prošlo 30.000 ljudi, Od 1995 do danas stradala 691 osoba od mina, porušeno 122 Katoličke Crkve, porušeno i teško i teško oštečeno 200.000 objekata, na Vukovar ispaljeno 1,5 miliona granata! otkriveno 156 masovnih grobnica, ratna šteta 30 milijardi eura

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije