Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bore se za prava

Gotovo svi profesori danas u štrajku, djeca ostala kod kuće

štrajk šibenik (1)
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/10
29.11.2012.
u 07:33

Profesori u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama kao i na fakultetima u obrazovnim su ustanovama, ostaju tamo do završetka radnog vremena, ali nitko ne održava nastavu, predavanja ni ispite.

U svim zagrebačkim školama gotovo svi zaposlenici podržali su napore sindikata i ušli u štrajk. Profesori u osnovnim i srednjim školama kao i na fakultetima u obrazovnim su ustanovama, ostaju tamo do završetka radnog vremena, ali nitko ne održava nastavu, predavanja ni ispite. Većina zagrebačkih roditelja učiteljima i profesorima dala je podršku ne šaljući svoju djecu na nastavu. Nema učenika ni iz nižih razreda.

>>Jovanović: Ne može se djeci reći da ne idu u školu, bitno je da su zbrinuta

>>U Novskoj u štrajku svi prosvjetari

U OŠ Matije Gupca do ovog trenutka prisutno je tek devet učenika nižih razreda za koje je organiziran boravak, a bit će im pripremljena i užina.

Na Učiteljskoj akademiji nema studenata, u 11. gimnaziji nema učenika, kao ni u u OŠ Davorina Trstenjaka...

Štrajk su podržali i profesori podružnica Učiteljske akademije u Petrinji i Čakovcu.

U 16. gimnaziji u Zagrebu štrajku se nisu odazvali svi profesori te neki održavaju svoje satove. Profesori koji štrajkaju okupljeni su u zbornici.

Od najmanje 20 tisuća ljudi pa do njih stotinjak tisuća štrajkat će danas u školama, na fakultetima, u znanstvenim te zdravstvenim ustanovama. Mirenje nije uspjelo i stekli su se preduvjeti za zakonit štrajk, objavili su jučer čelnici četiri sindikata Matice pojačani i sindikatom Preporod.

>> Šef SSSH Novosel: Borite se za pravo na dostojanstveni rad

Apel roditeljima

– Za pet mjeseci uštedjeli su stotinjak milijuna kuna na našim plaćama, neka taj novac isplate radnicima ako su tako zabrinuti za realni sektor – pozvao je Željko Stipić.

Vilim Ribić naveo je razloge štrajka: otkazivanje temeljnog kolektivnog ugovora, najavu smanjenja dodatka na plaće, smanjivanje ukupnih izdvajanja za obrazovanje i znanost, pogrešnu ekonomsku politiku koja dugoročno upropaštava obrazovanje i znanost, smanjenje plaća od tri do devet posto te, što se zdravstva tiče, zabranu zapošljavanja.

Šef sindikata učitelja Zvonimir Laktašić moli roditelje da shvate kako učitelji i nastavnici nisu protiv njih i stoga neka ne šalju djecu danas u školu.

– Ministar i ravnatelji odgovorni su jer pozivaju djecu u školu, a znaju da je štrajk –  ističe Branimir Mihalinec, šef srednjoškolskog sindikata.

>>Škole, fakulteti i zdravstvene ustanove u četvrtak u štrajku

Komentara 50

PR
propalismoFranjoskroz
09:42 29.11.2012.

e moj Ribiću bolje je bilo sa Sanaderom pregovarat,sve je išlo ko podmazano

Avatar broz
broz
09:50 29.11.2012.

U potpunosti podržavam ovaj legitiman i zakonit štrajk.A ako Yuvanović misli uštediti kune neka smanji plaće političarima.

PO
potocarka
09:14 29.11.2012.

Da bi se učiteljima, med. sestrama itd ostavile iste plaće, mora se uzeti nama ostalima koji ne radimo za javne i državne službe. Mora se uzeti i penzićima. To smo već imali. Plaćali smo harač od 2% i 4%, ovisno o plaći/ mirovini da bi se Ribićevima dale božićnice. Novaca nema, a kamate stižu na naplatu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije