Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza braka

Gotovo svaki četvrti brak u Hrvatskoj okonča se rastavom

razvod
PIXSELL
29.05.2013.
u 18:03

Bračno pravo nosi i bračne privilegije, i pri ulasku u brak i pri rastavi. A motivi za ulazak u brak su različiti, kaže sociologinja B. Galić

Premda je ovih dana u jeku svojevrsna bitka za brak, mnogo onih koji su već u braku iz njega žele izići. Udruga U ime obitelji u dva tjedna prikupila je više od pola milijuna potpisa za raspisivanje referenduma o ustavnoj definiciji braka kao zajednice žene i muškarca, a prekjučer je 400-tinjak aktivista i pripadnika LGBT zajednice te onih koji daju podršku njihovim zahtjevima marširalo Zagrebom tražeći jednako pravo na brak i za istospolne parove.

Ipak, prema prvim podacima Državnog zavoda za statistiku, lani je u Hrvatskoj sklopljeno 20.129 brakova, a broj razvedenih bio je 5508. Dakle, gotovo svaki četvrti brak se raspao. Ni pokazatelji za ovu godinu ne upućuju na tako priželjkivano cvjetanje bračne ljubavi. U prva tri mjeseca sklopljena su 2032 braka, dok su rastavom okončana 1593.

– Uzimajući u obzir ove činjenice, proizlazi kako je očito da bračno pravo sa sobom nosi neke bračne privilegije, kako i pri ulasku u brak, tako i pri rastavi. Bračna zajednica kao institucija daje neka prava koja ostale zajednice nemaju i zato se traži pravo na brak.

A što se tiče motiva za ulazak u brak, oni su različiti, od emocionalnih do interesnih. To su individualne stvari – komentirala je prof. dr. Branka Galić s Odsjeka za sociologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, gdje predaje kolegij – sociologija obitelji. Ujedno je najavila tribinu "Evolucija braka ili propast braka", koja će se idući tjedan održati na fakultetu.

>>'U ime obitelji': Prikupili smo 500.000 potpisa za referendum

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije