Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europljani za zaštitu okoliša

Pola milijuna građana EU traži Komisiju da ne mijenja zakone koji štite ugrožene vrste i staništa

sivi vuk
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
24.07.2015.
u 14:28

„Krik za prirodu“ u Hrvatskoj su provodile organizacije WWF Adria, BIOM, Zelena akcija i lokalni partneri. Zahvaljuju svima koji su se uključili u kampanju.

Gotovo pola milijuna građana EU pozvalo je Europsku komisiju da spasi europske propise za zaštitu prirode nakon što u nedjelju u ponoć ističe javno savjetovanje o Direktivi o staništima i Direktivi o pticama. Velik broj najvažnijih organizacija za zaštitu okoliša još u svibnju pokrenuo je kampanje "Krik za prirodu" kao odgovor na prijedlog Europske komisije treba li postojeće propise za zaštitu prirode u EU mijenjati.

Uz pola milijuna građana, više od 120 nevladinih organizacija i gospodarski subjekti kojima je cilj zaštita okoliša poslali su jasnu poruku da te zakone ne treba mijenjati jer oni štite više od 1000 ključnih vrsta i više od 27.000 prirodnih staništa u Europi. Njima se pripisuju zasluge za očuvanje brojnih najprepoznatljivijih europskih vrsta kao što su sivi vuk, orao štekavac i obični tuljan. Kao rezultat toga, EU je danas dom najveće ekološke mreže Natura 2000, koja pokriva gotovo petinu površine EU.

Znanstveni dokazi pokazuju da propisi učinkovito štite ključne ugrožene vrste i staništa te pridonose društveno-gospodarskom razvoju lokalnih zajednica i regija.

Većina dokaza podržava europske propise za zaštitu prirode, no upućuje i na potrebu za boljom provedbom u zemljama članicama te za povećanjem sredstava za očuvanje prirode. Vrlo malo sudionika dovelo je u pitanje propise u njihovu sadašnjem obliku i zatražilo reviziju: neki predstavnici poljoprivrednog sektora, udruženje privatnih vlasnika šuma i industrijski ribolovni lobi.

S druge strane, snažnu potporu iskazala su ostala gospodarstava, posebno ekološka poljoprivreda i turizam, operateri električne mreže, cementna industrija...

Geneviève Pons, direktorica WWF-ova europskog programskog ureda rekla je uime koalicije ''Krik za prirodu'': "U vrijeme ozbiljnih testova za Europsku uniju, golema podrška europskim propisima o zaštiti prirode koja dolazi iz svih krajeva kontinenta pokazuje da se ljudi mogu okupiti i braniti ono što im je zaista važno. Europljani brinu o svojoj prirodi i propisima Unije koji je štite. Sada je vrijeme da Komisija prihvati dokaze i izradi plan za zaštitu prirode koji će se temeljiti na većim financijskim sredstvima i snažnijoj provedbi zakona."

Potpuni rezultati konzultacija očekuju se u jesen 2015., a konačna odluka o budućnosti europskih propisa za zaštitu prirode očekuje se do lipnja 2016. „Krik za prirodu“ u Hrvatskoj su provodile organizacije WWF Adria, BIOM, Zelena akcija i lokalni partneri te zahvaljuju svima koji su se uključili u kampanju.

>> Zatvorili suvenirnicu pa zaštićene vrste na Galapagosu doveli na rub opstanka

Komentara 2

RI
Ringo
18:32 24.07.2015.

Naslov:"Pola milijuna građana EU traži Komisiju" I jesu li je našli?

Avatar nekakav
nekakav
17:53 26.07.2015.

istina, treba zaštiti tuljana u jadranu. kad će ljude zaštititi? možda rezervatima? kao civilizirani amerikanci. oni indijance porobili, pobili 85%, ostatak zatvorili u rezervate, i to na mjestima gdje ni pvc vrećica ne može izdržati dugo. zapad, koji je pobiopobio sve što se kretalo i moglo unovčiti, iskoristiti, sad predbacuje nešto drugima, kojima je ostalo još pokoje divlje govedo. ili afrikancima. koji ubijaju nosoroge, slonove. ah, pa da, kinezi su krivi za to. zabranjena je sječa tikovih šuma, a najluksuzniji atui imaju umetke od tikovine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije