Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽE PROMJENA

Što Vakula kaže: Ljeto u jeseni završava, stižu oborine i zahladnjenje

Kiša
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
19.10.2017.
u 11:46

Za vikend će u većini krajeva u poslijepodnevnim satima i navečer te u noći s nedjelje na ponedjeljak padati kiša, a ponegdje će biti i jakih pljuskova praćenih munjama i grmljavinom.

Razdoblje ljetnih temperatura uskoro završava i stiže nam prava jesen. Kako najavljuje glavni meteorolog Hrvatske radiotelevizije Zoran Vakula, ta će promjena nastupiti ovaj vikend, točnije u nedjelju.

Tada će u većini krajeva u poslijepodnevnim satima i navečer te u noći s nedjelje na ponedjeljak padati kiša, a negdje će biti i jakih pljuskova praćenih munjama i grmljavinom. Puhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar i temperature će se naglo spustiti.

Naime, ovaj listopad bio je iznenađujuće sunčan i s visokim temperaturama koje su prelazile i 20°C. Bura, koja će na Jadranu zapuhati u ponedjeljak, nastavit će puhati u utorak i donijeti pad temperature. 

Za studeni Vakula najavljuje sljedeće: 'Studeni od tuda mu ime, jer studeno on navišća vrime' djelomice će se ostvariti. Srednja mjesečna temperatura najvjerojatnije će u većini Hrvatske biti oko prosječne za studeni, ili malo viša, pri čemu je ponovno povećana vjerojatnost viška oborine u odnosu na srednje mjesečne vrijednosti.

Za prosinca Vakula prognozira ovako: Još znatnije su se promijenile prognoze za prosinac. Najnoviji mnogobrojni izračuni različitih modela za dugoročno prognoziranje upućuju na pripremu dodatnih energenata za grijanje, zamjenu ljetnih u zimske gume te druge aktivnosti uobičajene prije zimske sezone, budući da je povećana vjerojatnost i za temperaturu zraka oko prosječne prosinačke, u mnogim mjestima čak i malo niže od nje, a i za povremeni snijeg. Ako slučajno i izostane onaj prirodni, budući da je trenutačno vjerojatniji manjak ukupne prosinačke količine oborine u odnosu na prosjek - uvjeta za stvaranje umjetnog će vrlo vjerojatno biti. 

Kiša
1/25

Komentara 4

NL
NLF
12:14 19.10.2017.

Jel to onaj meteorolog koji je htio nezavisnim meteorološkim udrugama zabraniti rad? Inače, nakon nedjelje, od ponedjeljka ponovo ide red lijepih dana...

Avatar nekakav
nekakav
14:22 19.10.2017.

nekad je došlo zahlađenje, sad je zahladnjenje. kroz 10 godina, bude samo 'hladnije'. mene živciraju ove prognoze, počelo se s njima raditi kao nekom ekskluzivom, em žuti, pa crveni alarm, opasnost od jakog vjetra, koji je inače uobičajen u neko doba godine na nekom području. svako malo obavijesti i iznenadnim promjenama vremena, kao da ih prije nije bilo, sad će temp. pasti za desetak stupnjeva, bit će jači vjetar, pa će zasjati sunce, neće padati kiša, ne vidi ne neka značajnija promjena vremena kroz tjedan dana... hej, radi se o običnoj prognozi vremena, vjerojatnost da će danas pogoditi kakvo će vrijeme biti za 4 dana je manja od 20%, unatoč 'modelima' i modelima. točnu prognozu mogu dati za razdoblje od slijedećih nekoliko sati, i tu ispod 80%. a prijete nam promjenom klime, na temelju modela čije se prognoze što se tiče vjerojatnosti, mjere u manje od 2%. kao i životna osiguranja, nemate nikakvih jamstava da ćete nakon nekog perioda dobiti više para nego da ste novac držali u banci.

LI
Lisnjak
17:47 19.10.2017.

Nitko nece da podmiti Vakulu. koji bi nam mogao servirat ugodno vrijeme. Ali ovako, nemas sta ocekivat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije