Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Gotovo 80 posto Austrijanaca zadovoljno kvalitetom života

austrija,rolanje
Reuters/PIXSELL
24.10.2012.
u 17:16

Primanja su u austrijskim domaćinstvima od 1995. godine stabilna, dok bruto domaći proizvod (BDP) pada

Gotovo 80 posto Austrijanaca zadovoljno je kvalitetom života, rezultati su ispitivanja javnog mišljenja koje je u srijedu objavio austrijski državni zavod za statistiku.

– Čak 78,8 posto ispitanika pokazalo je visoko, odnosno vrlo visoko zadovoljstvo kvalitetom svog življenja – rekao je glavni direktor Statistik-Austrije Konrad Pesendorfer komentirajući najnoviji nacionalni indeks kvalitete života i zadovoljstva u ovoj alpskoj zemlji.

Istraživanje pokazuje da su primanja u austrijskim domaćinstvima od 1995. godine stabilna, dok bruto domaći proizvod (BDP) pada. Najveći pad BDP-a nakon Drugog svjetskog rata u Austriji zabilježen je 2009. godine (–4,1 posto), a lani se ponovno približio tom neslavnom rekordu, pokazuje istraživanje. Brojke govore da je kupovna moć austrijskih domaćinstava po stanovniku od 1995. do 2010. godine prosječno rasla jedan posto sporije nego BDP. Analitičari tvrde da sama veličina BDP-a ne može odgovoriti na pitanje jesmo li i koliko smo doista kao stanovnici neke zemlje zadovoljni kvalitetom života.

Kad se uzme u obzir lanjska stopa zaposlenosti od 75,2 posto, koja je u Austriji za čak 8,6 posto veća od prosjeka EU, ne iznenađuje da je indeks kvalitete života i osobnog zadovoljstva Austrijanaca viši nego u mnogim drugim europskim zemljama. Podaci su također pokazali visoko zadovoljstvo austrijskih građana zdravstvenim stanjem: 69,4 posto je navelo da je dobrog ili odličnog zdravlja, dok je njih 9,1 posto reklo da je zdravstveno loše, odnosno jako loše.

Austrijski mediji upozoravaju da se u analizi istraživanja nacionalnog indeksa kvalitete života i zadovoljstva nikako ne smije ispustiti iz vida podatak da je lani u ovoj još uvijek relativno bogatoj zemlji evidentirano 16,9 posto ili 1,4 milijuna socijalno ugroženih osoba od ukupno 8,4 milijuna stanovnika što, kako ističu, pokazuje "velik jaz između bogatih i siromašnih“

Komentara 4

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
18:02 24.10.2012.

Iznimno nam je drago da su Austrijanci zadovoljni

DU
Deleted user
18:44 24.10.2012.

Kad imas radno mjest,kad ti je placa redovno,a ona iznosi 2-3 tisuce eura,normalno je da ces da budes zdrav,i zadovoljan svojim zivotom.........

Avatar GERO2
GERO2
19:33 24.10.2012.

24.10.2012. u 18:44h kordunas je napisao/la: Kad imas radno mjest,kad ti je placa redovno,a ona iznosi 2-3 tisuce eura,normalno je da ces da budes zdrav,i zadovoljan svojim zivotom......... Sve to nije istina,ja zivim i radim u Austriji preko 20god. i drzavljanin sam Austrije no mogu reci da ova statistika pretjeruje jer poznajem Austrijance dobro i oni ce reci da im je dobro i kad to nije,place nisu 2-3 tisuce € nego prosjecno 1500-1700€ gosp.@kordunas to nemaju ni u Njemackoj mozda u Niederlande gdje je placa veca a i troskovi zivota su 3 puta veci nego u Austriji,i ovdje je kriza i uzdrmana radna mjesta,gdje sam i ja to osjetio i umalo ostao bez posla.Tesko je i ovdje ne tece med i mlijeko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije