Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gotovina: Spreman sam, konačno krećemo

10. ožujka 2008. u 12:15 2 prikaza
Glavni Gotovinin branitelj Luka Mišetić
Foto: import

Gotovinina obrana protestirala je protiv odluke tužitelja da izmijene jednog od svojih svjedoka, Norvežanina Steinera Hientnesa, drugim Norvežaninom, Thoreom Minkeleinom. Hientnes je, naime, u vrijeme Oluje bio šef vojnih promatrača UN-a.

Nakon Oluje podnio je ekspertizu o “prekomjernim” topničkim napadima HV-a. Tužitelji su spoznali da Hientnes navodi kako je HV “gađao isključivo vojne ciljeve”. Stoga su u zadnji čas izmijenili svjedoka i angažirali jednog od Hientnesovih zamjenika, Minkeleina, koji će očito svjedočiti drukčije. Sudac je dopustio tu promjenu.

Optuženi hrvatski generali, inače, u srdačnom su raspoloženju dočekali početak suđenja. Sjede zajedno, prvi Gotovina, do njega Markač te Čermak, a svi branitelji iz svih triju timova na početku konferencije međusobno su se ispozdravljali.

Na upit suca, Markač i Čermak rekli su da nemaju nikakvih pitanja, osim Gotovine, koji je dao dulju izjavu: “Hvala na pažnji, nemam nikakvih pitanja... Ja sam spreman, prepuštam obrani.” Gotovinin je stav, doznajemo, uoči prvog dana suđenja – “Konačno krećemo”. Dobra je vijest da sada tri obrane međusobno uredno komuniciraju i dogovaraju se.


Sloboda odlučivanja o vremenu iznošenja uvodnih riječi

Suđenje započinje u utorak ujutro uvodnim riječima tužiteljstva u kojima će iznijeti pregled svog predmeta i dokaza. Obrane druge dvojice generala Ivana Čermaka i Mladena Markača svoje će uvodne riječi iznijeti na početku izvođenja dokaza obrane. Pravila Haškog suda dozvoljavaju obranama da odluče hoće li uvodne riječi iznositi odmah nakon tužitelja ili na početku svog dijela dokaznog postupka.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga