Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjećanje

Gotovina: S pijetetom se sjećam Šuška

franjo tuđman
Foto: Youtube (screenshot)
03.05.2014.
u 15:30

Pobjeda u Domovinskom ratu čvrst je temelj na kojem gradimo modernu, demokratsku Hrvatsku koju je sanjao, kaže Gotovina

Mnogi koji ga i danas – 16 godina otkako je umro – vole i poštuju, kažu da je Gojko Šušak uz Franju Tuđmana najzaslužniji za oslobađanje i smještanje Hrvatske u njezine međunarodno priznate granice. Posebno su mu ostali privrženi njegovi vojnici, naročito tada mladi hrvatski generali kojima je upravo Šušak prokrčio put do preuzimanja vojnih funkcija i vođenja oslobodilačkih akcija HV-a.

Uspomenu na njega čuva i general Ante Gotovina: “Iz onog bremenitog vremena s pijetetom se sjećam našeg ratnog ministra obrane Gojka Šuška. Bio je čovjek vjere, dosljedan i požrtvovan za svoje ideale. Naša pobjeda u Domovinskom ratu čvrst je temelj na kojemu gradimo modernu, demokratsku Hrvatsku koju je sanjao.”

Šuškovu su ulogu, međutim, nakon smrti osporavali i prešućivali, a to je čak činio i HDZ u procesu “detuđmanizacije”. Posebno se potiskivala Šuškova ključna uloga u građenju strateškog savezništva RH i SAD-a, koja je bila toliko važna i za uvježbavanje i izgradnju suvremene hrvatske vojske (program MPRI), sposobne i za napadačke akcije. Prijateljstvo tadašnjeg ministra obrane SAD-a Williama Perryja i Šuška bilo je veliko i mnogima neobjašnjivo. Prijatelj mu je pokušao pomoći i kada se teško razbolio, no ni liječenje u SAD-u nije moglo donijeti spas.

Šušak je 1989. u Kanadi ugostio Franju Tuđmana i organizirao njegov boravak i tada je uspostavljena veza domovinske i emigrantske Hrvatske. Stvoren temelj politike nacionalnog pomirenja “sinova ustaša i partizana” koje se Tuđman uporno držao. I Šušak je znao da se Hrvati izloženi pogubnoj opasnosti ne smiju dijeliti pa je i osobno za svoje suradnike postavljao i emigrante, i udbaše i generale koji su prešli iz JNA na hrvatsku stranu. HDZ je Šušku odao počast i time što je njegovim imenom nazvao svoju Zajednicu branitelja. General Janko Bobetko bio je prvi predsjednik. No tijekom unutarstranačke bitke između Sanadera i Ivića Pašalića “pala” je i Zajednica. HDZ u subotu u zagrebačkom Westinu organizira obnoviteljski sabor Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak”.

>>Tuđman i Šušak simboli su hrvatske pomirbe

Komentara 72

LO
lokun
16:01 03.05.2014.

Šušak i njegova HRVATSKA vojska porazila je okupatore i oslobodila Hrvatsku

DU
Deleted user
16:45 03.05.2014.

general gotovina zna ,,,,,,, zna tko je i što gojko šušak legenda hrvata

LI
ličkiustanik
17:03 03.05.2014.

Jedan od rijetkih uspješnih hrvatskih ministara.U ratni gospić je osobno dolazio skupa s tuđmanom hrabriti nas i davati nam podršku.U to vrijeme to nam je mnogo značilo.Hvala mu za slobodnu hrvatsku i neka počiva u miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije