Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kakav preokret

Gotovina od ikone desnice do ikone građanske Hrvatske

Ante Gotovina Trg (1)
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/4
24.11.2012.
u 15:20

Razmahala se virtualna politička trgovina oko Gotovine, a on širi “mir i dobro”

Nakon puno godina Ante Gotovina jest pronašao put do svoje domovine i svoje kuće, no sobom je donio i dvije temeljne dvojbe. Kakav se to Gotovina vratio i koliko se “novi” Gotovina razlikuje od “starog” te hoće li i na kakav način svoju, pokazalo se, golemu političku karizmu u hrvatskoj javnosti, sada politički “opredmetiti” i uključiti se u politički život nacije.

Ona prva dvojba poprima već i smiješne obrise jer se mogu čuti teze – da ovo nije pravi Ante Gotovina, pa se već formiraju obrisi legende koja je svojedobno spominjana za Josipa Broza Tita, o tome da je “zamijenjen” u Rusiji, pa kada se, pred Drugi svjetski rat vratio, navodno je i njegova majka posumnjala u to je li to njezin sin. Gotovina je iz Hrvatske izbivao 11 i pol godina i sigurno je da i oni koji su ga prije dobro poznavali sada primjećuju promjene.

– Ma on je i prije volio ljude – kaže jedan od njemu bliskih poznanika na opasku da Gotovina, u svojim kratkim i jezgrovitim javnim istupima, cijelim svojim bićem širi “mir i dobro”, dobre vibracije oko sebe. No i onima koji su ga poznavali prije i onima koji ga tek sada počinju upoznavati vidljiva je njegova jako izražena duhovnost.

Nastupa poput svećenika, kardinala, propovjednika, sve češće se čuje komentar u javnosti. Jedan poznati teolog to, naravno, primjećuje, no ne čudi se tomu. Ta ta duhovnost, karakteristično, izvire u tzv. graničnim situacijama u kojima se čovjek nađe.

S teološkog stajališta, sve granične situacije (a o njima piše u svojim djelima i papa Ratzinger), a pogotovu one u kojima je osoba u nevolji, nagone čovjeka na “okretanje glave prema gore”. Sad, Gotovina je oduvijek bio katolik i vjernik, no “iz zatvora se sigurno vratio s produbljenim religijskim iskustvom”, kaže teolog. Dakle, Gotovina nije obraćenik, no doživio je intenzivno religijsko iskustvo, vide to stručnjaci.

Gotovina svoj govor u javnosti, kao što to vide i nestručnjaci, “boja” iz vjerskog iskustva.

Teolozi drže da su Gotovinini istupi i izjave iskreni, ali upozoravaju da bi ovdje moglo doći do problema percepcije – ne treba od Gotovine stvarati sveca, beatificirati ga još za života. Zapravo, i na takvim reakcijama javnosti vidi se ta tipična priča o slavenskom pretjerivanju.

Što se političara i političke javnosti tiče, oni na Gotovinu gledaju kao na političkog “sveca”. Oni mu već mjere političku težinu i namjeravaju ga, po mogućnosti, skrojiti kako njima odgovara ili ga uputiti u smjeru koji pokazuje njihova analitika. Hoće li se Gotovina politički aktivirati i odabrati političku stranu, postavlja se kao središnje pitanje u brojnim analizama.

Razumljivo, s obzirom na to da se Gotovina vratio čist i pokazuje svoj moralni autoritet, etiku, zove na okretanje budućnosti i na pomaganje potrebitima. A koji od aktualnih hrvatskih političara ima takvu aureolu? Iz činjenice da mu je najvjerniji prijatelj i suborac Željko Dilber ušao u HDZ i postavljen je za ministra braniteljstva u vladi u sjeni HDZ-a, mnogi će zaključiti da će i Gotovina dati potporu HDZ-u.

Primjetno izbjegavanje predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da se pojavi uz, ili izrazi o Gotovini, sugerira da on ima problem koji mora riješiti s Gotovinom. Dilber će u svom istupu tako pružiti ruku svom stranačkom šefu i zaštititi ga izjavom kako Karamarko nije taj koji je proganjao Gotovinu. Drugi, pak, Gotovinu vide ljevije s obzirom na to da mu je prijatelj i suborac Ante Kotromanović, koji ga se nije odrekao ni kada je postao ministar obrane u vladi SDP-a. Dakle, na djelu je virtualna politička trgovina Gotovinom.

Iz ovih teza provlači se, pak, temeljna bojazan, a proizlazi iz ideološkog pristupa, da je Gotovina i politički opasan jer je duhovnik i iz njega probija duboko religijsko iskustvo. Analitičari s lijeve strane u tome će vidjeti sto čuda i opasnosti za lijevu političku opciju. Zdesna će im se, pak, Gotovina činiti presvetačkim. A desni politički spektar baš ne obiluje političkim “svecima”.

U teoretiziranju o Gotovininu političkom angažmanu spominje se, naravno, i treća opcija – da će se Gotovina izgraditi kao nezavisni politički projekt, a tu se, naravno, računa na golemu karizmu koja iz njega izbija i golemo povjerenje koje izbija iz puka prema njemu.

Njegov odvjetnik Luka Mišetić tvrdi da se Gotovina sigurno neće politički aktivirati, a prije se moglo čuti da će o tome Gotovina sam odlučiti. Kada se promatra “normalna” svjetska politika, činjenica je da su mnogi politički lideri bili i ljudi dubokog religijskog iskustva, a neki poput poginulog predsjednika UN-a Daga Hamarskjolda, i mistici. Takvi su bili i Martin Luther King, ujedinitelj Europe Schumman, obnovitelj Njemačke Adenauer. A Gandhi? Kakav duhovnik i mirotvorac, a ujedno političar i lider. Osim toga, vođa demokratskog svijeta američki je predsjednik Obama, za kojega se zna da je i osoba koja je isto tako proživjela duboko religijsko iskustvo.

Gotovina i politika – sve je moguće. No, jako malo vjerojatno. Zasad sigurno ne. Kakav je to preokret: od ikone koju je prisvajala hrvatska desnica postao je ikona građanske i cijele Hrvatske.

Komentara 31

OB
-obrisani-
17:07 24.11.2012.

Mesiću ............. kaj si reko? Ne čujem dobro.

OB
-obrisani-
16:51 24.11.2012.

Transkripti Kako to da su tzv. brijunski transkripti otišli u Hag protuzakonito, a da nisu bili zaštićeni i označeni pečatom države? Kako to da za to nitko nije odgovarao i nitko ne odgovara? Pravilo 54 bis Pravilnika o postupku ii dokazima haškoga tribunala regulira zaštitu dokumenata koji su od važnosti za nacionalnu sigurnost države, kao i ograničeno ispitivanje svjedoka koji su važni ili su bili važni u sustavu zaštite nacionalne sigurnosti i ustavnog poretka države. Taj članak na tribunalu kolokvijalno zovu "hrvatski članak", a koristile su ga sve države (Miloševićevi zacrnjeni transkripti npr.) osim Hrvatske. I tu valja uzeti u obzir načelo da su svi jednaki pred zakonom te da oni koji su neovlašteno i neodgovorno dovodili u pitanje državnu sigurnost za to trebaju i odgovarati

VA
vadis
15:01 25.11.2012.

Slavensko balkansko pretjerivanje moze biti problem. A. Gotovina se do sada ponasa i govori kao razborit covjek. I u slavlju treba biti razborit!! Nadam se da on nece pokleknuti raznoraznim ulizicama i da nece pomisliti na svoju mesijansku ulogu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije