Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gotov plan HNB-a: euro će zamijeniti kunu 2022.

Ulazak u ERM II mehanizam prva stepenica na putu do eura, Bugari je nisu preskočili, Česi, Poljaci i Mađari u eurozonu i ne žele
09. listopada 2017. u 00:01 38 komentara 8298 prikaza
Naslovnica 9. 10. 2017.

Hrvatska narodna banka pripremila je hrvatsku strategiju za uvođenje eura, koja u sebi sadrži izračune koristi i mogućih rizika ulaska u eurozonu, a objavit će je krajem ovog mjeseca zajedno s Vladom. Eurostrategija će poslužiti kao temeljni dokument za javnu raspravu o uvođenju eura, koju će, doznajemo, službeno otvoriti premijer Andrej Plenković. Premijer je već spomenuo da se zalaže za uvođenje eura, nakon čega bi mogao uslijediti i službeni zahtjev za ulazak Hrvatske u ERM II tečajni mehanizam.

Odluka o ulasku neke zemlje u ERM II mehanizam, i to Slovačke, donesena je zadnji put 2005. godine, a ERM II je predčekaonica u kojoj kandidat prolazi kroz sito i rešeto prije nego što dobije zeleno svjetlo za euro. Poslije Slovačke, koja ima euro od 2009. godine, jedino je Bugarska službeno aplicirala za ERM II, ali je odbijena. Svaka država koja pristupi Europskoj uniji zakonski se obvezala da će uvesti euro, no ne postoji rok u kojemu to mora učiniti niti je preuzimanje zajedničke valute jednostrana odluka.

Zatraži li hrvatska Vlada ulazak u mehanizam ERM II, odnosno uvjeri li Europsku komisiju i ostale države europodručja da kontrolira javni dug te će ga spustiti prema granici od 60 posto u razumnom roku, računa se da bi euro mogao postati hrvatska valuta najranije 2022. ili 2023. godine.

>> Cijeli članak čitajte u tiskanom izdanju ili u e-izdanju

Od ostalih tema izdvajamo:

Tko je novi izbornik: Zlatko Dalić bio je Halilhodžićev i Đalmin đak

Dar: Edukativni poster o hrvatskim grbovima

Znanstvenici: Političari nas vode u ponor, moramo se pokrenuti sami

Počela akcija da se europskim novcem ugrade dizala u zgrade s četiri i više katova

Kujundžić: Zatražit ću od bolnica da zaustave ovrhe zbog 25 kn duga

Naslovnica 9. 10. 2017. | Autor :

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • gordana93:

    ma kakav euro,glupost

  • pp:

    Za ovo treba referendum. Za ovo treba prosvjed. Za ovo trebaju nevladine udruge. Ovo treba biti izborno pitanje i za ovo treba prisiliti političare da se izjasne. Za kunu.

  • Deleted user:

    Toliko o hrvatskoj samostalnosti, bravo Česi, Mađari, Poljaci! Fuj lazni domoljubi koji se vječito guraju strancu u guzicu.